PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-16

Jajka Wielkanocne- galaretka

Jajka Wielkanocne- galaretka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Zupa krem ze szpinaku

Świąteczne menu proponuję wzbogacić o galaretkę w kształcie jajek. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty, gdyż do ich wykonania potrzebne są wydmuszki jaj, wywar warzywny lub mięsny oraz ulubione składniki, których spektrum jest ogromne. Polecam wziąć pod uwagę kawałeczki gotowanego mięsa, szynkę, żółty ser, groszek i kukurydzę konserwowaną, pomidory i na przykład natkę zielonej pietruszki. Producenci polecają do wywaru dodanie 10 g żelatyny na 500 ml płynu. Proponuję, aby ilość żelatyny podwoić, w przeciwnym wypadku zachodzi bardzo duże prawdopodobieństwo, że podczas obierania galaretki ze skorupek, jajka się uszkodzą lub nawet rozpadną. W zależności od ilości jajek musicie dobrać ilość składników. Pamiętajcie aby zrobić również tradycyjną galaretkę z kurczaka. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać wydmuszkę wystarczy zdecydowanie uderzyć w skorupkę jajka na przykład uchwytem noża kuchennego, pęknięte skorupki usunąć, i przez powstały otwór wylać zawartość jajka. Wydmuszki umyjcie oraz wyparzcie wrzątkiem (1). Wytypowane składniki pokrójcie na mniejsze kawałeczki i umieśćcie je wewnątrz skorupek (2) (3).

Wydmuszki polecam umieścić w wytłoczkach (4). Przygotujcie wywar i dodajcie do niego żelatynę zgodnie z procedurą wskazaną przez producenta. Wywarem wypełnijcie wydmuszki (5). Galaretkę umieśćcie w lodówce, aby stężała, a następnie galaretkę obierzcie ze skorupki jak zwykłe ugotowane jajko (6).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE