PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

żelatyna

Zobacz przepisy zawierające: żelatyna

żelatyna
 

Żelatyna to produkt naturalny, składający się głównie z kolagenu. W gastronomii żelatyna używana jest do zagęszczenia i ustabilizowania kremów, galaretek musów, czy uwielbianych przez dzieci słodyczy w formie żelkowych misi. Żelatyna jest również wykorzystywana w przepisach wytrawnych, na przykład w polskiej tradycji kulinarnej to popularny galat oraz jego pochodne w postaci wyrobów garmażeryjnych, w których apatyczna galaretka przykrywa smakowite kawałki mięsa, ryb, sałatek, szynek i owoców.

W ofercie handlowej żelatyna dostępna jest pod dwoma postaciami. Najpopularniejsza jest żelatyna w proszku, którą przed wykorzystaniem najlepiej jest zalać zimna wodą, a po jej napęcznieniu całość lekko tylko podgrzać i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Z kolei żelatyna w listkach/płatkach przed użyciem musi zostać namoczona przez kilka minut w zimnej wodzie lub mleku i po napęcznieniu oraz po odciśnięciu płynu, żelatyna jest gotowa do dalszego zastosowania. Żelatyna jest produktem stosunkowo delikatnym dlatego nie powinno się jej gotować co może doprowadzić do utraty jej właściwości żelujących. W przepisach kuchni wegetariańskiej stosuje się odpowiednik roślinny żelatyny, czyli agar.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE