PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Ryba pieczona w soli

Ryba pieczona w soli
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Deser Tiramisu semifreddo

Przepis na rybę pieczoną w soli to jeden z najstarszych sposobów przygotowania ryby, jednocześnie najzdrowszy, gdyż dla jej przygotowania nie ma potrzeby użycia ani oliwy, ani masła, a tym bardziej innych tłuszczów. Ta technika pieczenia wykorzystuje wodę, tłuszcz i składniki mineralne naturalnie występujące w rybach. Szczelny solny sarkofag zatrzymuje wilgoć dzięki której ryba może się upiec bez ryzyka, że się przypali lub wyschnie. Kiedy przygotowuję pieczoną rybę w soli, sól którą używam, aromatyzuję mieszanką świeżych lub mrożonych ziół, skórki cytrynowej oraz czosnku. Dzięki przyprawom również i ryba zyskuje ich aromat. Ryba po upieczeniu w solnym sarkofagu wymaga wyfiletowana. Czyste filety wystarczy skropić sokiem z cytryny, można godać też kilka kropel oliwy z oliwek. Wybór przystawek jest bardzo szeroki, mogą to być zarówno pieczone ziemniaki, grillowanie warzywa, sałatki lub zwyczajny chleb. Polecam przepis dla osób dbających o swoją figurę.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku proponuje przygotować wszystkie zioła oraz czosnek, które posłużą do zaaromatyzowania soli oraz ryby. Tak więc czosnek obierzcie z łupin i drobno go posiekajcie (1), drobno poszatkujcie również zioła. Wszsytkie składniki połączcie (2) (3).

Do ziół i czosnku dodajcie również startą skórkę z cytryny (4). Białka kurze ubijcie na sztywna pianę (5) i dodajcie przygotowane zioła (6), część ziół pozostawcie. 

Teraz dodajcie do białek sól (7). Do środka ryby dodajcie pozostałą cześć ziół (8). Blaszkę od piekarnika przykryjcie papierem do pieczenia i połóźcie na nim warstwę soli oraz rybę (9).

Pozostałą solą szczelnie przykryjcie rybę (10) (11) (12). Ryba musi się piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 35 minut, do momentu kiedy sól zrobi się lekko brązowa.

Sól rozbijcie przy pomocy młotka kuchennego i wyjmijcie z niej rybę (13) (14). Rybę przed podaniem należy obligatoryjnie wyfiletować (15). Instrukcję, jak wyfiletować rybę znajdziecie TUTAJ.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE