![]() |
Czasem można już nabyć w sieciach handlowych świeże sardynki. Zanim będzie można wykonać jakikolwiek przepis na sardynki należy najpierw te małe rybki oczyścić. Być może czynności, które Wam zademonstruję są oczywiste dla większości z Was, dlatego dedykuje tę instrukcję osobom, które się zastanawiają z której strony zaatakować sardynki.
Oczyszczone i gotowe fileciki posłużą jako baza dla przygotowania wielu dań. Jedynym niezbędnym narzędziem jest ostry nóż. Dla komfortu pracy polecam również używać rękawiczki. Wygodne do pracy w kuchni rękawiczki, w trzech różnych rozmiarach, można nabyć w każdej aptece. Zapraszam na instrukcję.
![]() |
![]() |
![]() |
Pierwszą czynnością, którą musicie wykonać, to głębokie nacięcie głowy sardynki tuż za jej skrzelami (1). Oddzielając głowę od korpusu jednocześnie usuniecie większość trzewi ryby (2). Następnie odetnijcie ogon (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz odetnijcie płetwę grzbietową (4). W tym celu należy wykonać jedno cięcie na grzbiecie sardynki (5). Aby usunąć kręgosłup i wszystkie ości, macie dwie możliwości: rozcięcie sardynki od strony brzucha (6) lub wykorzystanie rozcięcia, jakie powstało, przy okazji odcinania płetwy grzbietowej.
![]() |
![]() |
![]() |
Niezależnie od użytej metody teraz musicie otworzyć sardynkę (7) (8), chwycić palcami z któregokolwiek końca kręgosłup sardynki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Usuńcie kręgosłup (10). Przy pomocy noża można ewentualnie jeszcze wyrównać filety (11). Na końcu oczyszczone i wyfiletowane sardynki, musicie wypłukać 2-3 razy, do momentu, kiedy woda będzie czysta (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję