PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Jak oczyścić sardynki

oczyszczone sardynki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 20 sztuk
 
Przeczytaj również: Kopytka w kremowym sosie z krewetkami i cukinią

Czasem można już nabyć w sieciach handlowych świeże sardynki. Zanim będzie można wykonać jakikolwiek przepis na sardynki należy najpierw te małe rybki oczyścić. Być może czynności, które Wam zademonstruję są oczywiste dla większości z Was, dlatego dedykuje tę instrukcję osobom, które się zastanawiają z której  strony zaatakować sardynki. 

Oczyszczone i gotowe fileciki posłużą jako baza dla przygotowania wielu dań. Jedynym niezbędnym narzędziem jest ostry nóż. Dla komfortu pracy polecam również używać rękawiczki. Wygodne do pracy w kuchni rękawiczki, w trzech różnych rozmiarach, można nabyć w każdej aptece. Zapraszam na instrukcję. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pierwszą czynnością, którą musicie wykonać, to głębokie nacięcie głowy sardynki tuż za jej skrzelami (1). Oddzielając głowę od korpusu jednocześnie usuniecie większość trzewi ryby (2). Następnie odetnijcie ogon (3).

Teraz odetnijcie płetwę grzbietową (4). W tym celu należy wykonać jedno cięcie na grzbiecie sardynki (5). Aby usunąć kręgosłup i wszystkie ości, macie dwie możliwości: rozcięcie sardynki od strony brzucha (6) lub wykorzystanie rozcięcia, jakie powstało, przy okazji odcinania płetwy grzbietowej.

Niezależnie od użytej metody teraz musicie otworzyć sardynkę (7) (8), chwycić palcami z któregokolwiek końca kręgosłup sardynki (9).

Usuńcie kręgosłup (10). Przy pomocy noża można ewentualnie jeszcze wyrównać filety (11). Na końcu oczyszczone i wyfiletowane sardynki, musicie wypłukać 2-3 razy, do momentu, kiedy woda będzie czysta (12). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE