Czasem można już nabyć w sieciach handlowych świeże sardynki. Zanim będzie można wykonać jakikolwiek przepis na sardynki należy najpierw te małe rybki oczyścić. Być może czynności, które Wam zademonstruję są oczywiste dla większości z Was, dlatego dedykuje tę instrukcję osobom, które się zastanawiają z której strony zaatakować sardynki.
Oczyszczone i gotowe fileciki posłużą jako baza dla przygotowania wielu dań. Jedynym niezbędnym narzędziem jest ostry nóż. Dla komfortu pracy polecam również używać rękawiczki. Wygodne do pracy w kuchni rękawiczki, w trzech różnych rozmiarach, można nabyć w każdej aptece. Zapraszam na instrukcję.
Pierwszą czynnością, którą musicie wykonać, to głębokie nacięcie głowy sardynki tuż za jej skrzelami (1). Oddzielając głowę od korpusu jednocześnie usuniecie większość trzewi ryby (2). Następnie odetnijcie ogon (3).
Teraz odetnijcie płetwę grzbietową (4). W tym celu należy wykonać jedno cięcie na grzbiecie sardynki (5). Aby usunąć kręgosłup i wszystkie ości, macie dwie możliwości: rozcięcie sardynki od strony brzucha (6) lub wykorzystanie rozcięcia, jakie powstało, przy okazji odcinania płetwy grzbietowej.
Niezależnie od użytej metody teraz musicie otworzyć sardynkę (7) (8), chwycić palcami z któregokolwiek końca kręgosłup sardynki (9).
Usuńcie kręgosłup (10). Przy pomocy noża można ewentualnie jeszcze wyrównać filety (11). Na końcu oczyszczone i wyfiletowane sardynki, musicie wypłukać 2-3 razy, do momentu, kiedy woda będzie czysta (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję