PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-06-14

Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami

Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+pieczenie+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 36x 36 cm
 
Przeczytaj również: Tiramisu z kawową galaretką

Mam dla Was przepis na roladę z mascarpone i malinami, która każdemu się uda i co najważniejsze, nikt nie wyrwie sobie rąk przy jej przygotowaniu. Biszkopt przygotowałam z dodatkiem oleju, co sprawia że jest on elastyczny i jednocześnie zachowuje swoją puszystość. Ten efekt uzyskuje się dzięki zastosowaniu mąki o najniższym typie. Dlatego warto zwracać uwagę na informację znajdujące się na etykietach. Ja do zrobienia biszkoptu na roladę wykorzystałam Mąkę Basia Extra Wypiek typ 400, która jest dedykowana do tego rodzaju wypieków. Taka mąka w sobie mało glutenu, dużo skrobi i to jest właśnie TO co potrzebujemy do wykonania tego przepisu.
Krem został przygotowany na bazie serka mascarpone z waniliowym aromatem. Sprawdzonym i bardzo często przeze mnie stosowanym trikiem dla podkręcenia owocowego smaku jest użycie dżemu o smaku owoców. W tym przypadku jest to smak malinowy. Polecam wypróbować ten patent. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji tego przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na biszkopot
 
 
składniki na krem
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie biszkoptu na roladę: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Formę z wyposażenia piekarnika posmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Oddzielcie żółtka od białka. Najlepiej jeśli jajka mają temperaturę pokojową. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Kiedy białka już “urosną” rozpocznijcie dodawać cukier (1), a następnie żółtka (2). Całość ubijajcie do momentu kiedy masa stanie się jasna i bardzo puszysta. Kontynuując ubijanie dodajcie “na raz” olej (3). Ubijajcie jeszcze przez momencik, a następnie dodajcie aromat waniliowy

oraz mąkę przesianą przez sito (4). Całość wymieszajcie łyżką do połączenia się składników. Ciasto na biszkopt wyłóżcie na przygotowaną wcześniej blaszkę (5). Piecznie: 180 stopni, bez termoobiegu, pieczenie góra – dół, 15 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie zróbcie krem: do mascarpone dodajcie wszystkie wymienione składniki (6). Jeśli nie używacie śmietanki do ubijania, to do zwykłej śmietany 30% dodajcie stabilizator w ilości wskazanej przez producenta. Całość ubijcie na puszysty kem.      

Odczekajcie kilka chwil, aż biszkopt trochę wystygnie. Na wierzch połóżcie nowy arkusz papieru odpowiadający wielkości biszkoptu i obróćcie go na drugą stronę. Ściągnijcie papier na którym się piekł biszkopt (7). Rozsmarujcie na nim dżem malinowy, przygotowany krem z mascarpone (8) (9)

oraz ułóżcie maliny (10). Wciśnijcie je w kem. Przypominam, że biszkopt jest elastyczny- zatem zrolujcie go teraz (11). Możecie sobie pomóc papierem, który znajduje się pod nim. Zrolowany biszkopt zawińcie w papier i włóżcie roladę do lodówki na kilka godzin, aby rolada się schłodziła. Przed podaniem rolady, oprószcie ją cukrem pudrem (12). Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE