PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-13

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Kalafior zapiekany z serem, pieczarkami i szynką

Przepisów na risotto ze szpinakiem jest bardzo dużo. Ja mogę Wam opowiedzieć jak ja je wykonuje i co najbardziej lubię. Zauważyłam, że szpinak lubi masło zatem risotto ze szpinakiem przygotowuję na maśle a nie na oliwie. Na maśle przesmażam cebulę, nie dodaję czosnku, bo uważam, że na maśle najlepiej wybrzmiewa sama cebula. Zazwyczaj do risotto dodaję mrożony szpinak w liściach, w jego składzie są również łodygi, co przyjemnie urozmaica teksturę risotto. Połączenie ryżu ze szpinakiem, będzie trochę monotonne, jeśli nie dodać do niego trochę ożywczych smaczków. Ja do smaku dodaję trochę płatków pikantnej papryki oraz pomidory koktajlowe, które bardzo króciutko przesmażam na patelni, a następnie dodaję je do gotowego już risotto. Te kęsy risotto, w których znajdują się pomidorki są najlepsze. Risotto podaję oprószone serem parmezan. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby zoptymalizować ilość naczyń do mycia proponuję rozpocząć przygotowywanie risotto od pomidorów. Zatem musicie pomidory koktajlowe lub daktylowe umyć i przekroić na połówki (1). Następnie dodajcie na patelnię łyżkę oliwy (2) i przesmażcie pomidory nie dłużej niż 1 minutę (3).  

Gotowe pomidory usuńcie z patelni (4). Przygotujcie wywar, a następnie obraną z łupin cebulę pokrójcie w kostkę (5). Dodajcie na patelnię masło i cebulę (6).

Przesmażcie cebulę do momentu kiedy stanie się miękka i szklista (7). Następnie dodajcie ryż (8), a po minucie również białe wino (9).

Kiedy wino wyparuje rozpocznijcie dodawać do ryżu ciepły wywar (10). Uzupełniajcie wywar za każdym razem kiedy ten się wchłonie. Jeśli tak jak ja użyjecie mrożonego szpinaku polecam jego dodanie do risotto już po pierwszej porcji wywaru. Jeśli zrobicie to później niepotrzebnie potem obniżycie temperaturę gotowania (11). Do smaku dodajcie sól (12)

oraz pieprz (13). Konsystencja risotto powinna być dość luźna (14). Kiedy risotto będzie gotowe dodajcie do niego pomidorki (15). Nie mieszajcie ryżu z pomidorami zbyt uporczywie, gdyż pomidorki się rozpadną i zniknie cały efekt.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE