PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Smażona cebula z suszonymi śliwkami

Smażona cebula z suszonymi śliwkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Omułki zapiekane

Polecam bardzo dobry przepis na cebulę, który wykorzystuję jako uniwersalny dodatek do wszystkich pieczonych mięs, bez względu na to czy jest wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina, czy dziczyzna. Zerknijcie TUTAJ.  Wiele razy, planując uroczystą kolację zastanawiamy się, co dobrać, aby podkreślić smak i charakter dania oraz uroczystą chwilę. Sama myśl o bukiecie gotowanych warzyw, kiszonym ogórku, czy kapuście wydaje się tak samo pospolita, jak przedstawione propozycje. Przepis na przystawkę z cebuli jest bardzo prosty, ale równocześnie wykwintny. Przystawka stanowi połączenie cebuli, suszonych śliwek, z aromatem rozmarynu, szałwii oraz wina, które powoduje, że cebula ulega karmelizacji. W czasie gotowania powstaje również apetyczny brązowy sos. Co również ważne, tę przystawkę przygotowuje się oddzielnie, co oznacza, że wyzbywamy się dodatkowego stresu, który związany jest z właściwą synchronizacją czasu potrzebnego dla upieczenia mięsa i przygotowania dodatków i tym samym wykluczamy ryzyko przypalenia czy rozgotowania.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cebulę obierzcie z łupin i każdą główkę przekrójcie na pół (1). Śliwki zalejcie ciepłą wodą i pozostawcie je w niej przez kilka minut (2). Na patelni rozgrzejcie oliwę (3).

Kiedy oliwa będzie dość gorąca, dodajcie do nie cebulę, układając ją przeciętą powierzchnią w dół (4). Podsmażcie cebulę na ostrym ogniu przez kilka chwil, w między czasie cebulę przewróćcie na druga stronę (5). Podczas smażenia będzie trochę pryskał tłuszcz. Następnie usuńcie patelnię z palnika, co spowoduje obniżenie temperatury i dodajcie zmieszane wino z wodą (6).

Przykryjcie patelnię pokrywką i gotujcie cebulę bardzo wolno przez ok. 15 miunt, aż cebula stanie się miękka (7). W połowie gotowania, dodajcie odciśnięte z wody śliwki (8), rozmaryn, szałwię, sól i pieprz (9). Na sam koniec zdejmijcie z patelni pokrywkę i doprowadźcie do odparowania płynu. W tej fazie cukier zawarty w winie pięknie pokryje karmelem cebulę i śliwki, z kolei na patelni pozostanie smakowity sosik fantastycznie harmonizujący z pieczonym mięsem. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE