PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

śliwki

Zobacz przepisy zawierające: śliwki

śliwki
 

Śliwa domowa, gatunek pochodzi najprawdopodobniej z Kaukazu. Znanych jest ponad 2 tysiące odmian śliwek. Cechą charakterystyczną gatunku jest łatwo odchodząca od miąższu pestka owocu. Najpopularniejsze w Polsce odmiany śliwy domowej, to renkloda i mirabelka oraz śliwka węgierka. Ta ostatnia w Polsce znana jest od XVII w, a jej nazwę należy wiązać z Węgrami, skąd śliwa przybyła.

Śliwki spożywane na surowo dostarczają witaminy C, A i B1 oraz składniki mineralne potasu, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i beta-karotenu. Sławę śliwka zdobyła również dzięki swoim właściwością przeczyszczającym. Najskuteczniejsze w tym zakresie są śliwki węgierki spożywane w postaci suszu, ponieważ zawierają one kilkakrotnie więcej błonnika pokarmowego, aniżeli śliwki surowe.

Owoce śliwy domowej uprawiane są do bezpośredniej konsumpcji oraz na przetwory typu dżemy, powidła śliwkowe, marynaty, nalewki oraz susz. Powszechnie, śliwki wykorzystywane są  zarówno do przygotowania deserów, w tym ciast, tart, jak również słodkich przekąsek na przykład w postaci śliwek w czekoladzie. W przepisach wytrawnych, śliwki łączone są przede wszystkim z pieczeniami, zarówno drobiowymi, wieprzowymi oraz wołowymi. Według  przepisów kuchni staropolskiej, suszone śliwki dodaje się do bigosu oraz do wielu regionalnych potraw bożonarodzeniowych. Międzynarodową sławą cieszy się smaczna zakąska wykonana z suszonych śliwek węgierek zapiekanych w plastrach boczku.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE