PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-03

Tiramisu Truskawkowe

Tiramisu Truskawkowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: porcja 24x 17 cm
 
Przeczytaj również: Dorada z grilla z bułką tartą

Proponuję letnią wersję deseru tiramisu czyli tiramisu z truskawkami. Smakiem ta propozycja dorównuje klasycznemu przepisowi na tiramisu dlatego jestem pewna, że i ta propozycja znajdzie swoich wielbicieli. Do zrobienia truskawkowego tiramisu użyłam kremowego serka mascarpone, ciasteczek savoiardi i oczywiście truskawek. Truskawki zmiksowałam co w rezultacie skutkuje tym, że gęsty truskawkowy sos miesza się z wszystkimi warstwami kremu i fantastycznie podnosi walory smakowe truskawkowego tiramisu. Po prostu niebo w gębie i motyle w brzuchu.
Przygotowanie deseru jest bardzo proste. Z podanych w przepisie ilości składników wyszła mi porcja truskawkowego tiramisu o wymiarze naczynia 24 x 17 cm. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 
składniki na tiramisu
 
 
składniki na syrop
 
 

•Przygotowanie•

Rozbijcie jajka i oddzielcie żółtka od białka. Żółtka ubijcie z połową ilości cukru (1). Następnie do żółtek dodajcie serek mascarpone i całość wymieszajcie do połączenia się składników (2) (3).  

Białka ubijcie z pozostałą ilością cukru (4) i dodajcie ich tyle do masy z żółtkami, aby całość pozostała kremowa (5). Umyte truskawki zmiksujcie (6).

Jeśli chcecie ( zalecam) możecie dosłodzić sos truskawkowy (7). Proponuję użyć syropu cukrowego, który przygotowuje się z wody i cukru w proporcjach 1:2. Wystarczy zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Do sosu truskawkowego włóżcie ciasteczka (8), a następnie ułóżcie je na dnie naczynia i dodajcie dodatkową porcję sosu truskawkowego (9).  

Na ciasteczkach połóżcie warstwę przygotowanego kremu (10). Bardzo pomocny przy tej operacji będzie rękaw cukierniczy. Na kremie ułóżcie następną warstwę ciasteczek, sosu truskawkowego oraz drugą warstwę kremu (11) (12). Przed podaniem wierzch deseru udekorujcie sosem truskawkowym. Tiramisu truskawkowe jest gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Polecam używać serek Mascarpone wyprodukowany w Italii. Serek jest łatwo dostępny w handlu, a wszelkie informacje na temat miejsca wyprodukowanie znajdziecie na opakowaniu.  
  3. Pomiędzy warstwy kremu możecie dodać pokrojone na kawałeczki truskawki, jak na filmie.
  4. Do smaku możecie dodać kilka kropli aromatu waniliowego. Truskawki kochają wanilię.
  5. Deser możecie usztywnić dodając do niego trochę żalatyny. Będzie go łatwiej pokroić. Proponuję 5 g. Do żelatyny dodajcie 25 g wody. Pozostawcie żelatynę do napęcznienia na 5-10 minut. Po tym czasie żelatyna będzie mieć postać ciała stałego. Włóżcie ją na kilka sekund do mikrofalówki, aby stała się płynna. Alternatywnie żelatynę musicie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej żelatyny dodajcie 1 łyżkę gotowego kremu i całość wymieszajcie, a następnie dodajcie żelatynę do pozostałego kremu i energicznie go wymieszajcie, aby nie powstały grudki. 
  6. Jesli chcecie dodać więcej żelatyny pamiętajcie, że 1 g żelatyny wymaga użycia 5 g wody.   
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE