PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-02

Bajgle

Bajgle
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 10-12 sztuk
 
Przeczytaj również: Risotto z dynią i szparagami

Bajgle to drożdżowe, okrągłe bułeczki z dziurką, najpierw gotowane, a potem pieczone. Zazwyczaj powierzchnię bułeczki posypuje się aromatycznym makiem, ziarnami sezamu, kuminu, soli lub mieszanką wszystkich wymienionych. Bajgle popularne są na całym świecie, szczególnie w społeczności żydowskiej. Do Stanów Zjednoczonych bajgle zostały przywiezione przez polskich emigrantów.
Według legendy, bajgle zostały podarowane przez krakowskiego piekarza królowi Janowi III Sobieskiemu na cześć jego zwycięstwa nad Turkami. W kulturze żydowskiej okrągła bułeczka, symbolizująca cykl życia często była podarunkiem dla świeżo upieczonych mam.
Jak jeść bajgle ? Bajgle można oczywiście jeść z takimi dodatkami, jakie się lubi. Ja jestem jednak przekonana, że przeznaczeniem bajgla jest bycie posmarowanym kremowym serkiem i obłożonym plastrem wędzonego łososia. W ten to oto sposób zostały u mnie skonsumowane wszystkie bułeczki. Pyszne to "przeznaczenie" było laugh

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Rozpuście masło i pozostawcie je do wystudzenia. W letnim mleku rozpuście cukier i świeże drożdże. Do mąki dodajcie sól, białko, masło oraz przygotowane mleko (1). Wyróbcie gładkie ciasto (2), przykryjcie je talerzem i pozostawicie do wyrośnięcia na około 2 godziny (3).

Wyrośnięte ciasto uformujcie w wałek i podzielcie na 10-12 porcji (4). Z każdej porcji uformujcie kuleczkę, starając się wszystkie zagięcia umieścić na jej spodzie (5). Kulkę spłaszczcie i przy pomocy palca zróbcie w niej otwór. Polecam najpierw palec włożyć do mąki. Okręcając bajgla na palcu powiększcie otwór (6).

Tak przygotowane bułeczki przykryjcie ręcznikiem i pozostawcie ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut (7). Kiedy bułeczki staną się pulchne zagotujcie wodę i każdego bajgla gotujcie w wodzie przez 1-2 minuty (8). W połowie tego czasu obróćcie bułeczkę na drugą stronę. Ugotowane bajgle wyłóżcie najpierw na ręcznik, a potem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (9). Teraz bajgle nie będą ładnie wyglądały, będą bardzo pomarszczone, jednak wyładnieją w czasie pieczenia.

Żółtko wymieszajcie z pozostałą ilością mleka, posmarujcie nim bajgle (10). Na wierzch dodajcie ulubione dodatki (11). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Bajgle muszą się piec przez 20 minut lub do momentu kiedy się ładnie zbrązowią (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE