PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

mleko

Zobacz przepisy zawierające: mleko

Mleko
 

Najpopularniejszym w diecie człowieka jest mleko krowie. Mleko jest konsumowane bezpośrednio oraz po jego przetworzeniu w postaci napojów mlecznych takich jak kefir, maślanka, serwatka i jogurty oraz w postaci serów oraz masła. Zarówno samo mleko oraz jego przetwory mają bardzo szerokie zastosowanie w gastronomii.

Mleko w 80-90 procentach składa się z wody, w której rozpuszczone są  pozostałe jego składniki takie jak tłuszcz, białka, substancje mineralne, witaminy oraz węglowodany.

Podstawowym białkiem występującym w mleku  jest kazeina, która ma ogromne znaczenie przy produkcji serów. Cukier mlekowy czyli laktoza nadaje mleku charakterystyczny słodkawy smak. Wśród substancji mineralnych wyróżniamy wapń, fosfor, potas, chlor, sód, magnez, kwas cytrynowy, a wśród witamin- witaminy A, D, E i witaminy z grupy B.

Mleka zanim trafi na półki sklepowe podlega min. procesowi normalizacji ilości zawartości tłuszczu, obróbce cieplnej pasteryzacji lub sterylizacji, w wyniku których ulega redukcji liczba występujących w mleku drobnoustrojów oraz ulega wydłużeniu okres trwałości mleka przy jednoczesnym zachowaniu jego właściwości chemicznych, fizycznych i organoleptycznych.

Sporą popularnością cieszy się mleko zagęszczone. Mleko zagęszczone to produkt płynny, który powstaje poprzez częściowe usunięcie z mleka wody i poddanie go obróbce cieplnej. Zazwyczaj posiada 7,5-9,5% tłuszczu, w wersji light – 2,5-4%. Oferta handlowa obejmuje mleko zagęszczone naturalne niesłodzone, niesłodzone light oraz mleko słodzone w wersji karmelowej, waniliowej i kakaowej.
Mleko słodzone jest bardzo często wykorzystywane jako składnik deserów, lodów i ciast.
 

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE