PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-09

Carpaccio wołowe z truskawkami

Carpaccio wołowe z truskawkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Szneka z glancem

Proponuję przepis na sezonową wersję carpaccio wołowego czyli carpaccio ze świeżymi truskawkami. Wybór składników dla carpaccio przywraca o prawdziwy zawrót głowy. Połączenie plasterków cieniutko pokrojonej wołowiny, zielonej lekko pikantnej rukoli, parmezanu, truskawek i octu balsamicznego jest już klasyką.
Przepyszne, świeże i kolorowe danie polecam każdemu. Przepis szczególnie polecam na kolację we dwoje lub na przyjęcie okolicznościowe, kiedy chcecie błysnąć przed gośćmi. Wybierając pierwszą okazję możecie być pewni, że przygotowujcie danie będące 100% afrodyzjakiem.
Przepis jest bardzo łatwiutki. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe, pokrojone plasterki wołowiny lub samemu pokroić polędwicę wołową. Osoba zdeterminowana da radę- wystarczy polędwicę wcześniej zamrozić, a do pokrojenia  mięsa użyć naprawdę bardzo ostrego nóża.
Surowe mięso musi zostać wyśmienicie przyprawione- w przepisie podaję przykładowe składniki. Proporcje musicie dobrać według swojego gustu. Nie używajcie najtańszego octu balsamicznego- proponuję wybrać słodki i gęsty krem octu balsamicznego. Produkt jest powszechnie dostępny w sieciach handlowych i przyda się Wam do przygotowania wielu wspaniałych dań. Przepis jest intuicyjny. Zapraszam na szczegóły przepisy.

•Składniki•

 
składniki na dressing
 
 
składniki na carpaccio
 
 

•Przygotowanie•

Z podanych w przepisie przygotujcie dressing. Wszystkie składniki dodajcie do szklanki lub kubka i całość energicznie wymieszajcie, tak aby powstała emulsja (1). Przed dodaniem dressingu do carpaccio spróbujcie i doprawcie go według waszego gustu. Przygotowanie carpaccio: na talerze dodajcie garść umytej rukoli. Na niej ułóżcie plasterki pokrojonej wołowiny (2). Teraz dodajcie przygotowany dressing (3)

Umyte truskawki pokrójcie na plasterki i połóżcie je na wołowinie (4). Teraz przy pomocy obieraczki do warzyw lub noża potnijcie w piórka ser pamezan (5). Na koniec, do smaku, dodajcie krem octu balsamicznego (6). Carpaccio wołowe z truskawkami jest gotowe. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Moim zdaniem carpaccio wołowe jest najlepsze jeśli jest dobrze schłodzone.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE