PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-10

Pieczona Żabnica z ziemniakami i pomidorami

Pieczona Żabnica z ziemniakami i pomidorami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Poncz do tortu- najlepszy

Żabnica to ryba bardzo znana ze swojej kontrowersyjnej urody, dlatego też miano diabła morskiego dość dobrze do niej pasuje. Ale co tam uroda, ogon się liczy i w tej konkurencji żabnica wygrywa z wszystkimi rybami. Ogon żabnicy to fura wolnego od ości bardzo smacznego białego mięsa. Proponuję przepis na pieczoną żabnicę, w sensie ogon, bo tylko ta część żabnicy przeznaczona jest do konsumpcji. Przepis jest bardzo łatwy, całość polega na umieszczeniu ryby, ziemniaków, pomidorów, oliwek ( opcja) i przypraw na blasze do pieczenia i włożeniu jej do piekarnika. Po 20 minutach pyszne i aromatyczne danie jest gotowe. Zazwyczaj w sieciach handlowych dostępne są ogony żabnicy bez skóry, gdyby jednak się Wam przydarzyło, że na zakupionym ogonie jest skóra, to jej usunięcie mogę porównać ze zdejmowaniem pończochy z nogi- po prostu łatwizna.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od ziemniaków. Ziemniaki obierzcie z łupin. Gotujcie ziemiaki w wodzie z solą przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wodę usuńcie. Z ogona żabnicy usuńcie błony i odetnijcie płetwy. Następnie wykonajcie wzdłużne nacięcia po obu stronach kręgosłupa (1). Na dno blaszki do pieczenia dodajcie oliwę (2), połóżcie żabnicę i ugotowane ziemniaki (3). Możecie użyć zimnych, ciepłych, a nawet gorących ziemniaków.   

Dodajcie oczyszczone z łupin ząbki czosnku (4). Zarówno ziemniaki jak i żabnice oprószcie tartą bułką (5). Przekrójcie na pół pomidorki koktajlowe i dodajcie je na blaszkę (6).

Dla aromatu dodajcie igiełki rozmarynu (7). Dla wzbogacenia dania dodajcie oliwki, zielone, czarne lub oliwki kalamata (8). Rybę skropcie oliwą (9).

Do smaku dodajcie sól i pieprz (10), a na końcu oprószcie rybę natką zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (11). Nastawcie piekarnik na 180 stopni i aktywujcie funkcje termoobiegu. Całość musi się piec przez około 15-20 minut (20).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE