PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-19

Ciasto z musem czekoladowym i malinami

Ciasto z musem czekoladowym i malinami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma o średnicy 22 cm
 
Przeczytaj również: Bułeczki z pieczarkami i soczewicą

Dziś zapraszam na ciasto z musem czekoladowym i malinami. Mus czekoladowy i maliny “ chodziły” za mną od długiego czasu i z wielką niecierpliwością czekałam na świeże maliny. Mus czekoladowy wykonałam według przepisu na mus z białej czekolady, zamieniając oczywiście białą czekoladę na czekoladę deserową. Rzućcie okiem na PRZEPIS. Zaplanowałam ciasto podwójcie czekoladowe, tak więc spód ciasta musiał być koniecznie wykonany z kakaowych ciasteczek. Świeżutkie maliny czekały na mnie w nagrzanym jak piekarnik samochodzie, zatem zdjęłam z półki sklepowej pierwsze lepsze zwykłe herbatniki, które wpadły mi oko, następnie domowym sposobem w 3 sekundy zmodyfikowałam zwykłe ciasteczka na ciasteczka kakaowe.
Wykonanie deseru zabiera około kwadransa. Ciasteczka wystarczy rozdrobnić przy pomocy blendera. Z czekoladą, masłem i żelatyną poradziła sobie kuchenka mikrofalowa. Konsumpcję poprzedza jeszcze stabilizacja całości i tym zajęła się lodówka. Lubię takie przepisy- pyszne, proste i uzależniające. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
Składniki na spód
 
 
Składniki na mus
 
 
Owoce
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od żelatyny. Do żelatyny dodajcie wskazaną ilość wody i pozostawcie żelatynę do napęcznienia. Spód do ciasta: herbatniki drobno pokruszcie (1), przełóżcie do półmiska (2). Jeśli chcecie lub musicie zmodyfikować zwykłe ciasteczka na ciasteczka kakaowe, dodajcie po prostu kakao (3).

Teraz rozpuście masło i dodajcie je do rozdrobnionych ciasteczek (4). Tak przygotowaną masą wyłóżcie dno formy do ciasta i dobrze ją dociśnijcie (5) (6).

Przygotowanie musu: rozpuście czekoladę. Czekoladę można rozpuścić w kuchence mikrofalowej (7) lub w naczyniu umieszczonym nad parą. Do rozpuszczonej czekolady dodajcie 120 ml śmietany (8) i całość wymieszajcie (9).

Z pewnością żelatyna, którą przygotowaliście na początku, ma teraz postać “ ciała stałego”, dlatego umieśćcie ją również na kilka chwil w kuchenne mikrofalowej, tak aby stała się płynna (10). Dodajcie żelatynę do masy i ponownie całość wymieszajcie (11). Resztę śmietany kremówki ubijcie (12)

i dodajcie również do musu (13). Składanie ciasta: na przygotowanym spodzie ułóżcie świeże maliny (14) i dodajcie mus czekoladowy (15). Maliny powinny być musem przykryte. Ciasto włóżcie do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

W przypadku deserów, w których strategicznym składnikiem jest bita śmietana, kwestią priorytetową jest jakość kremówki. Muszę napisać, że z tym bywa różnie. Oferta sklepowa jest ogromna. Kiedy okazało się, że nabyta kremówka ubija się bardzo opornie i z mizernym efektem postanowiłam, że muszę zapisywać sobie te marki produktów z których jestem zadowolona. W końcu to moja praca, mój czas i pieniądze, a nerwy szkodzą moją urodzie. O produkcie, który użyłam tym razem i który wymazuję z pamięci informowałam w Grupie Tapenda.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE