PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Deser Tiramisu semifreddo

deser tiramisu semifreddo
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: keksówka 25x12 cm
 
Przeczytaj również: Dorada z patelni z duszoną botwinką

Mam wybitną propozycję przepisu na deser tiramisu. Będzie to tirmaisu w postaci deseru lodowego czyli semifreddo. Do wykonania tiramisu według tego przepisu potrzebne są wszystkie składniki klasycznego przepisu na deser tirmisu, a więc serek mascarpone, jajka, kawa, kakao, biszkopty i likier. Nie zmienia się szczególnie również procedura wykonania deseru, zmienia się za to forma deseru oraz sposób jego przechowywania. Jak wszystkie semifreddo również i Tiramisu semifreddo przechowuje się w zamrażalniku, co daje możliwość wykonania deseru na zapas. Jedyna mała niedogodność, to ta, że po wyjęciu z zamrażarki i po odkrojeniu porcji, należy odczekać aby deser stał się kremowo- puszysty. Czekając na Tiramsu minuty stają się wiecznością, ale przekonancie się, że warto było to zrobić. Bardzo polem ten przepis na Tiramisu. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wybijcie jajka i oddzielcie białka od żółtek (1). Żółtka rozetrzyjcie z połową ilości cukru (2), a następnie dodajcie serek mascarpone i wymieszajcie składniki (3).

Teraz białka ubijcie na sztywną pianę z drugą połową cukru (4) i dodajcie je do masy z serkiem mascarpone (5). Znów wszystko wymieszajcie do połączenia się składników. Czekoladę pokrójcie na małe kawałeczki (6), z kolei przygotowaną masę podzielcie na połowę.

Do jednej połowy masy dodajcie kakao (7) w ilości według uznania (8) oraz część czekolady (9).

Do drugiej płowy masy dodajcie tylko czekoladę (10). Przygotujcie mocny wywar z kawy, po wystudzeniu dodajcie rum (11). Przygotujcie biszkopty tak, aby zmieściły się do keksówki (12).

Keksówkę wyłóżcie folią spożywczą (13). Biszkopty nasączajcie kawą z rumem (14) i układajcie je w keksówce według wizualizacji (15).

Następnie na biszkopty wyłóżcie przygotowane masy (16) (17) (18)

Na wierzchu ułóżcie ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów (20). Całość przykryjcie folią spozywczą i wstawcie deser do zamrażalnika (21). Gotowy deser serwujcie oprószony kakao.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE