PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-05

Flaki

Flaki
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 10
 
Przeczytaj również: Focaccia z figami, konfiturą z cebuli i szynką parmeńską

Zapraszam na przepis krok po kroku na flaki. Flaki przygotowuje się z żołądków wołowych lub wieprzowych. Ta wersja flaków została przygotowana z żołądków wieprzowych na bazie wywaru wołowego. Perfekcyjne flaki przygotowała moja mama, ja mogę tylko podzielić się z Wami jej doświadczeniem w tym zakresie. Żołądki, które zostaną wykorzystane do zupy muszą zostać dokładnie oczyszczone. Jeśli chcecie mieć gwarancję, że żołądki są dokładnie oczyszczone najlepiej oczyśćcie je samemu. Do wykonania tej czynności potrzebny jest nóż, sól- przyda się również szczoteczka. W czasie czyszczenia flaki muszą zostać kilkukrotnie wypłukane w ciepłej wodzie, nie zaszkodzi również ich wstępnie obgotować i wodę wyrzucić. Tak przygotowane flaki można już wykorzystać do ugotowania zupy. Ponieważ flaki są dość pracochłonnym przepisem, najlepiej podzielić pracę na 3 etapy: oczyszczenie flaków, ugotowanie wywaru wołowego i ugotowanie zupy. Poniżej znajdziecie instrukcję dotyczącą 3 etapu. Z kolei jeśli chodzi o wywar mięsny, instrukcję krok po kroku jak go ugotować znajdziecie TUTAJ. Oczywiście zamiast mięsa drobiowego użyjcie mięso wołowe, najlepiej z kością.
Prawdziwe flaki są bardzo aromatyczne. Flaki przyprawia się pieprzem, gałką muszkatołową, papryką, majerankiem i imbirem. Przyprawiając zupę najlepiej kierować się własnym smakiem. Do zupy można dodać również koncentrat pomidorowy. Aby flaki były lekko gęste należy dodać do zupy zasmażkę zrobioną z podsmażonej na suchej patelni mąki. Flaki najlepsze są na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki sią dobrze przegryzą. Z podanych w przepisie proporcji wyszedł duży gar flaczków, który oceniam na jakieś 10 porcji. Polecam serdecznie i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na wywar
 
 
składniki na flaki
 
 

•Przygotowanie•

Do oczyszczonych, obgotowanych i pokrojonych w paseczki żołądków dodajcie przygotowany wywar wołowy (1). Flaki gotujcie do miękkości. Zajmie Wam to około 3 godzin. W razie potrzeby dodajcie gorącej wody. W międzyczasie pokrójcie w słupki marchew, pietruszkę i seler (2) (3).

Warzywa uduście na łyżce masła i dodajcie do zupy około 20 minut przed końcem jej gotowania (4) (5). Analogicznie postępujcie z porem oraz z cebulą, z tą różnicą, że należy je pokroić w kostkę (6).

Uduszony na maśle por z cebulą dodajcie do zupy (7) (8). Przygotowanie zasmażki: na suchej patelni przesmażcie na złoto mąkę pszenną. Dzięki temu mąka straci surowy smak (9).

Następnie do mąki dodajcie tyle wody, aby móc dokładnie mąkę rozprowadzić, i aby nie powstały grudki całość wymieszajcie przy pomocy drewnianej łyżki (10). Zasmażkę dodajcie do zupy, na wszelki wypadek wlejcie ją przez sitko (11). Przyprawianie flaków: zetrzyjcie gałę muszkatołową na tarce (12)

i dodajcie ją do flaków (13). Dodajcie sproszkowaną słodką i pikantną paprykę oraz imbir (14) (15).

Majeranek rozetrzyjcie w dłoniach i dodajcie go do flaczków (16). Na koniec jeszcze szczypta świeżo mielonego pieprzu (17) oraz sól do smaku (18). Gotowe, uff  laugh

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zupę najlepiej przyprawić do smaku solą na samym końcu. Należy pamiętać o tym, że czyszczone solą żołądki będą słone. Ostrożnie należy używać również soli podczas gotowania wywaru wołowego.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE