PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-04-23

Fasola z kiełbasą w sosie pomidorowym

Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4 porcje
 
Przeczytaj również: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Połączenie fasoli z kiełbasą przywodzi na myśl albo przepis na fasolkę po bretońsku lub angielskie śniadanie. Proponuję Wam przepis alternatywny czyli fasolę z kiełbasą zrobiony według przepisu włoskich gospodyń. O la la laugh

W odróżnieniu od tradycyjnej fasolki po bretońsku, włoski przepis wymaga poświęcenia co najwyżej 30 minut na jego przygotowanie, z kolei w odróżnieniu od angielskiej propozycji- danie jest wytrawne, a nie słodkie. Naprawdę proponuję Wam unikalne rozwiązanie, które przypadnie Wam do gustu- mało roboty i maksimum zadowolenia, o głaskaniu po brzuszku nie wspomnę.  
Do przygotowania przepisu na fasolę z kiełbasą użyłam polską surową białą kiełbasę, konserwowaną czerwoną fasolę oraz pomidory. Jeszcze tylko szczypta ulubionych przypraw i uczta będzie gwarantowana. Serdecznie polecam. To jest przepis na każdą porę roku. Wspomnę tylko, że do fotografii pozował mój wyśmienity domowy chleb. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
główne składnki
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu: obraną z łupin cebulę i czosnek poszatkujcie (1). Na patelnię dodajcie oliwę oraz przygotowane warzywa (2). Duście całość, dla aromatu dodajcie wino i poczekajcie, aż częściowo wyparuje (3).

Teraz dodajcie pomidory konserwowane zmiksowane przy pomocy blendera oraz wodę w której konserwowana jest fasola (4) (5). Skrobia skutecznie zagęści Wam sos. Redukujcie sos do pożądanej konsystencji. Na koniec dodajcie fasolę (6),

i doprawcie sos do smaku solą, pieprzem; wielbiciele ostrzejszych smaków muszą dodać również płatki papryki (7) (8). Przygotowanie kiełbasy: w surowej kiełbasie wykonajcie liczne nakłucia i przytnijcie ją na przyjazną długość (9).

Na patelnię dodajcie odrobine tłuszczu (10). Dodajcie kiełbasę (11). Dajcie kiełbasie czas, aby tłuszcz się wytopił i aby się smacznie przysmażyła. Na koniec dodajcie usmażoną kiełbasę do przygotowanego sosu (12). Zaskakujące, ale gotowe. Ot i cała włoszczyzna wink

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE