PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-06-28

Bezy czekoladowe z kremem kawowym

Bezy czekoladowe z kremem kawowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Pieczone żeberka- kuchnia włoska

Wielbicieli deserów z bezą zapraszam na mój przepis na bezę czekoladową w postaci małej Pavlovej z kremem kawowym. Bezy wykonałam na bazie bezy francuskiej z dodatkiem rozpuszczonej czekolady. Z kolei krem wykonałam z bitej śmietany z dodatkiem filiżanki kawy espresso i 2 łyżkami rumu. Aby krem był trwały dodałam do niego stabilizator.  Do środka każdej bezy włożyłam 1 wiśnię w syropie ( amarena). Ilość śmietany podaję dla 4 małych bezów czekoladowych z kremem- porcje dla 4 osób. Z kolei bezy wykonałam z 3 białek i wyszło ich kilka sztuk o różnych rozmiarach. Zajrzyjcie TUTAJ- zobaczycie tam cały wypiek bezów z czekoladą z 3 białek. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na bezy z czekoladą
 
 
składniki na krem
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie bezy z czekoladą: pracę proponuję rozpocząć od rozpuszczenia czekolady. Pozostawcie ją do wystudzenia. Oddzielcie żółtka od białka. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Kiedy białka już trochę urosną rozpocznijcie dodawać cukier. Ubijajcie białka do momentu kiedy staną się lśniące i gęste i sztywne. Zajrzyjcie również na sam dół wpisu “Porady Tapendy” gdzie piszę o ilości cukru, którą powinno się używać aby prawidłowo wykonać bezy. Do ubitego białka dodajcie płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka kropel soku z cytryny. Ja dodałam też trochę olejku pomarańczowego, gdyż pomarańcza bardzo dobrze komponuje się z czekoladą. Wszystko wymieszajcie. Na końcu dodajcie stróżkę rozpuszczonej czekolady. Ja na tym etapie nie mieszałam czekolady z białkami, mieszanie nastąpiło automatycznie podczas przekładania masy do rękawa cukierniczego. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy rękawa cukierniczego, uformowałam małe beziki o kształtach jak na fotografii. Pieczenie: bezy upiekłam jak zwykłe popularne bezy francuskie, czyli 110-100 stopni – 60 minut, następnie kontynuowałam pieczenie w temperaturze 90-100 stopni przez kolejne 60 minut. Bezy pozostawiłam w piekarniku na całą noc- piekarnik wyłączony, drzwiczki zamknięte.
Przygotowanie kremu: przygotujcie espresso. Pozostawcie je do wystudzenia. Dodajcie rum (1). Do śmietany dodajcie stabilizator w ilości podanej przez producenta (2). Rozpocznijcie ubijać śmietanę. Kiedy zacznie gęstnieć dodajcie espresso z rumem (3).

Kontynuujcie ubijanie do momentu kiedy śmietana stanie się sztywna (4). Przełóżcie ją do rękawa cukierniczego. Do środka upieczonej bezy dodajcie wiśnię w syropie oraz przygotowany krem (5) (6). Bezę czekoladową z kremem kawowym możecie przykryć małym bezikiem czekoladowym, tak jak pokazałam to na głównej fotografii.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Prawidłowo wykonana beza z czekolada czy bez, składa się z białka i cukru w proporcjach 2:1, czyli ilość cukru w g powinna być dwa razy większa od ilości białek wyrażonej w gramach. Najlepiej białko zważyć. I tak, jeśli 3 białka ważą w sumie 100 g, należy dodać do nich 200 g cukru. Ja białko ważę. Można zrobić bezę na tzw. oko przyjmując że 1 waga jednego średniego białka waży 30 g.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Wuzetka
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE