PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-01-02

Krem Limoncello- crema di limoncello

Krem Limoncello- crema di limoncello
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 14 dni
Ilość porcji Ilość porcji: 2-3 butelki
 
Przeczytaj również: Carpaccio z łososia z pistacjami i grejpfrutem

Zapraszam na nowy przepis na “napój bogów”. Tym razem jest to krem limoncello. W odróżnieniu od nalewki Limoncello, którą już wcześniej Wam demonstrowałam, krem – jest gęsty; trochę jak mleko kondensowane. Przepis jest oczywiście łatwiutki, jedyne co, to należy odczekać 2-3 tygodnie, aby skórki cytrynowe oddały swój aromat spirytusowi.
Przepis przygotowuje się z dodatkiem mleka i śmietany 30 % W przypadku tego pierwszego musicie nabyć mleko o przedłużonym terminie do spożycia 6- 12 miesięcy. Zazwyczaj ten rodzaj mleka jest pakowany jest w kartony. Z kolei wybierając śmietankę, przeczytajcie jej skład. Ponieważ nie będziemy robić bitej śmietany, zatem wybierajcie śmietanę bez stabilizatorów. Taką śmietanę znajdziecie w sklepowej lodówce.
Likier ma smak cytrynowy z łagodną nutą wanilii. Można go długo przechowywać w lodówce i najlepiej smakuje właśnie dobrze schłodzony. Kieliszek tego likieru polecam zamiast tradycyjnego deseru. Przepis gorąco polecam i zapraszam na jego szczegóły.   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cytryny sparzcie 2-3 krotnie zagotowaną wodą, aby pozbyć się konserwantów (1). Cytryny obierzcie z skórki i usuńcie z nich białe albedo (2). Tak przygotowane skórki włóżcie do słoika, dodajcie spirytus (3)

zakręćcie słoik wieczkiem i trzymajcie go w chłodnym miejscu przez 2-3 tygodnie (4). Po tym czasie oddzielcie płyn od skórek (5). Do garnka dodajcie mleko, śmietanę, skórki cytryny, cukier, ziarnka wanilii i rozkrojoną laskę wanilii (6). Zawartość doprowadźcie do zagotowania. Od czasu do czasu całość mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Wszystko pozostawcie do całkowitego wystudzenia. 

Teraz na sitko połóżcie 2 warstwy gazy i przefiltrujcie płyn (7). Pozostałości dobrze odciśnijcie (8). Na koniec do mleka i śmietany dodajcie spirytus w którym moczyły się skórki i wszystko wymieszajcie (9). Tak przygotowany krem limoncello rozlejcie do wysterylizowanych butelek, zamknijcie je korkiem i pozostawcie je w chłodnym miejscu. Krem jest gotowy do konsumpcji od razu, ale najlepszy stanie się po kilku dniach, kiedy smaki się przegryzą. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE