PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-11-20

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut +pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 22 x 9 cm
 
Przeczytaj również: Krokiety z kapustą i pieczarkami

Proponuję Wam najłatwiejszy przepis na piernik z powidłami. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10 minut. Wystarczy że do miski dodacie wyszczególnione na piernik składniki i całość wymieszacie rózgą tylko do połączenia się składników. Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia, ich temperatura również.
Upieczone i wystudzone ciasto jest wilgotne, a po przełożeniu powidłami i dodaniu polewy czekoladowej rezultat bardzo przypomina w smaku pierniczki alpejskie. Z samozadowolenia aż klasnęłam w ręce. Po testach, uzyskałam idealny przepis na piernik z powidłami- łatwiutki i w mojej subiektywnej ocenie -najpyszniejszy na świecie.
Przepis przygotowałam dla keksówki o wymiarze dna 22 x 9 cm. Jeśli używacie keksówki dłuższej lub krótszej- skorzystajcie z PRZELICZNIKA FORM – to ten czerwony przycisk ponad tytułem przepisu. Serdecznie polecam przepis, zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na piernik
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie piernika: mąkę i kakao przesiejcie (1). Ten etap jest bardzo ważny. Należy wyeliminować najmniejsze grudki mąki, gdyż w upieczonym cieście czekoladowym będą one bardzo widoczne. Dodajcie olej (2), mleko (3),

cukier (4), przyprawę do piernika (5), miód (6)

sodę (7) oraz jajka (8). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni, max 180. Piernik musi się piec przez 50 minut lub do suchego patyczka (9).  

Upieczony piernik przekrójcie na blaty; każdy blat posmarujcie powidłami śliwkowymi (10). Złóżcie piernik. Przygotowanie polewy czekoladowej: do garnuszka dodajcie kawałki czekolady oraz śmietanę (11). Całość podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Polewą polejcie piernik (12). Piernik jest gotowy do konsumpcji kiedy polewa zastygnie, a najlepszy jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Olej roślinny możecie zastąpić 60 ml rozpuszczonego masła. Masło należy DOBRZE schłodzić, aby zniwelować ryzyko ścięcia się jajek.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE