PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-08

Krewetki modliszkowe w cytrynowej emulsji

Krewetki modliszkowe w cytrynowej emulsji w postaci przystawki z owocami morza
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zupa Ogórkowa

To może najpierw kilka słów o krewetkach modliszkowych. Na świecie jest tak, że krewetki modliszkowe są tańszą alternatywą krewetek prawns. Więcej informacji o krewetkach znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Modliszkowe dlatego, że ów krewetki  posiadają odnóża przypominające odnóża modliszek. Mięso tego gatunku krewetek jest naprawdę bardzo delikatne i w postaci surowej bardzo łatwo jest je uszkodzić szczególnie jeśli krewetka została złowiona w okresie letnim. Obróbka cieplna tego gatunku krewetek waha się od 1-5 minut.
W dużych sieciach handlowych trafiłam kilka razy na „ świeże” krewetki modliszkowe, sądzę jednak, że z uwagi na to, że ten gatunek krewetek wyjątkowo szybko się psuje, polecam nabywać je w postaci mrożonej.

Polecam mój ulubiony sposób na krewetki modliszkowe, czyli zwyczajnie ugotowane, obrane z pancerzy i zaaromatyzowane emulsją wykonaną na bazie oliwy i soku z cytryny. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki do ugotowania krewetek
 
 
składniki na marynatę
 
 
składnik główny
 
 

•Przygotowanie•

Zagotujcie wodę dodajcie warzywa oraz sól (1). Kiedy woda nabierze już aromatu warzyw dodajcie surowe krewetki w pancerzach (2). Krewetki gotujcie przez 1-2 minuty. Następnie wyjmijcie krewetki z wywaru i pozostawcie do wystudzenia (3). Warto przed obieraniem schodzić krewetki w lodówce.

Teraz krewetki należy oczyścić: odetnijcie odnóża, głowę, rozetnijcie i zdejmijcie pancerz (4) (5)  Dla dekoracji polecam pozostawić ogon z 2 dużymi kropkami. Przygotowanie emulsji: do oliwy dodajcie sok z cytryny (6).

Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (7). Dla aromatu dodajcie natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (8). Całość wymieszajcie, aby składniki się połączyły. Oczyszczone odwłoki krewetek umieśćcie w półmisku i polejcie je przygotowaną emulsją (9). Gotowe danie umieśćcie w lodówce do przegryzienia się smaków.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast gotować w wodzie, krewetki można również ugotować na parze.

Polecam krewetki przygotowane według tego przepisu łączyć z innymi przystawkami wykonanymi na bazie ryb, owoców morza i warzyw. Jeśli potrzebujecie inspiracji, znajdziecie je w zakładce Przepisy znajdującej się w menu strony w pozycji Przystawki i Przekąski.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE