PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Makaron z grzybami i białą kiełbasą

Makaron z grzybami i białą kiełbasą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Pieczone Gołąbki

Makaron, grzyby i surowa biała kiełbasa to wyśmienite składniki, które postanowiłam z sobą połączyć. Muszę powiedzieć, że rezultat jest znakomity. Użyłam grzybów leśnych, a dokładnie borowików, zatem najprawdopodobniej proponuję wersję przepisu najsmaczniejszą z możliwych. Do wykonania tego przepisu można użyć oczywiście innych dostępnych lub ulubionych gatunków grzybów.

Zastanawiałam się nad składem wspólnego mianownika, czyli sosem. Ponieważ na patelni pozostał bardzo aromatyczny tłuszcz powstały z przesmażenia kiełbasy, szalotki i grzybów, postanowiłam dodać słodkiej śmietany zmieszanej z wodą, tę ostatnią odparowałam podczas łączenia składników. Alternatywnie możecie dodać śmietankę zmieszaną z wywarem, na przykład warzywnym. W zależności od rodzaju śmietany, dobrze jest ją połączyć najpierw z jakimś płynem. Gdybym użyła tylko tłustej śmietany musiałabym jej dodać w odpowiednio sporej ilości. Nie chciałam jednak aby makaron, grzyby i kiełbasa zostały pokryte warstwą tłustej śmietany. Owszem zależało mi aby składniki się połączyły, ale również chciałam aby grzyby i biała kiełbasa były dobrze wyczuwalne w smaku. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Rozpocznijcie pracę od przygotowania składników. Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kostkę (1). Borowiki oczyśćcie z piasku i również pokrójcie na kawałki (2). Zdejmijcie osłonkę z surowej białej kiełbasy (3).

Mięso z kiełbasy rozdzielcie na cząstki (4). Rozgrzejcie nieprzywierającą patelnię, dodajcie kawałeczki białej kiełbasy i podsmażcie ją BEZ dodawania dodatkowego tłuszczu (5). Usmażoną kiełbasę usuńcie z patelni (6).

Do wysmażonego tłuszczu z kiełbasy dodajcie trochę oliwy (7). Następnie dodajcie szalotkę i poczekajcie aż się zeszkli (8), wtedy dodajcie borowiki (9).

Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz oraz sól (10). W przypadku prawdziwków, wystarczy je przesmażyć przez ok. 2 minuty, nie dużej. Teraz dodajcie przesmażoną wcześniej kiełbasę (11). Wszystkie składniki wymieszajcie, aby się z sobą połączyły (12).

 

Ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajcie do przygotowanego sosu (13). Teraz dodajcie śmietanę wymieszaną z wodą w której gotował się makaron lub z wywarem (14). Dodajcie również natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej, wymieszajcie wszystkie składniki i zredukujcie sos (15).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE