PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-10-16

Papryka faszerowana mięsem z ryżem

Papryka faszerowana mięsem z ryżem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2h
Ilość porcji Ilość porcji: 5
 
Przeczytaj również: Panna Cotta z sosem truskawkowym

Proponuję przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem z ryżem. Farsz do papryki wykonałam opierając się na przepisie na farsz do bakłażana. Farsz na modłę turecką, wykonany na bazie mięsa wołowego z mnóstwem warzyw jest wg mnie tak dobry, że grzechem byłoby coś przy nim majstrować. Dodałam jedynie ugotowany ryż. Przepis na te właśnie bakłażany, na stronie Tapenda, znajduje się TUTAJ.  Do wykonania przepisu użyłam małych papryk, które idealnie nadają się do faszerowania. Z dużymi paprykami problem polega na tym, że wychodzi olbrzymia porcja, a i ilości składników potrzebnych do wykonania farszu też nie są małe. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć od ugotowania ryżu. Ilość ryżu potrzebna do wykonania farszu jest indywidualnym wyborem. Ja ugotowałam ¾ szklanki ryżu i z tej ilości dodałam do mięsa tyle, ile wydawało mi się słusznym. Przygotowanie mięsa: na suchą patelnię dodajcie wołowe mięso mielone. Przesmażcie je, a następnie dodajcie pokrojoną w dużą kostkę cebulę (1). Do smaku dodajcie sól, pieprz (2) i przeciśnięty przez praskę czosnek (3).     

Następnie dodajcie pokrojone dojrzałe pomidory lub pomidory z puszki (4) oraz koncentrat pomidorowy (5). Jeśli chcecie, aby od razu powstał również sos, który potem wykorzystacie do zapieczenia papryki, dodajcie do mięsa około ½ szklanki wody (6).  

Całość gotujcie pod przykryciem do momentu kiedy mięso będzie miękkie (7). Na koniec dodajcie natkę świeżej lub mrożonej pietruszki (8) oraz doprawcie sos solą i pieprzem, tak aby farsz był wyrazisty w smaku. Nigdy nie jest wiadomo ile będzie tak naprawdę potrzeba użyć farszu, dlatego proponuję, aby łączyć mięso z ryżem partiami w zależności od potrzeb. Nadwyżkę któregoś ze składników można zamrozić i użyc przy innej okazji. A zatem wyłóżcie z patelni cześć mięsa do półmiska (9),

dodajcie część ryżu i wymieszajcie składniki (10). Papryki umyjcie, odkrójcie czubek i usuńcie ze środka gniazdo z nasionami (11). Do każdej papryki włóżcie przygotowany farsz (12).

Papryki umieśćcie w naczyniu do zapiekania i dodajcie sos powstały podaczas duszenia mięsa (13) (14). Dobrze, jeśli poziom sosu wynosi przynajmniej 1-2 cm. Naczynie przykryjcie pokrywką lub folią aluminiową (15). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Papryka musi się zapiekać do momentu kiedy stanie się miękka. Zajmie Wam to około 50 minut. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i kontynuujcie przez kilka minut pieczenie dodając funkcję termoobieg. Jeśli chcecie ciut przypiec kapelusze papryki, uruchomcie również funkcję grill.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Aby ugotować ryż dobierzcie proporcje ryżu i wody w stosunku 1:2. Na przykład 1 szklanka ryżu i 2 szklanki wody. Ryż w wodzie gotujcie bardzo wolno pod przykryciem do momentu kiedy ryż zrobi się miękki. W razie potrzeby dodajcie gorącej wody. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu, ryż zamieszać. Pamiętajcie również o szczypcie soli.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE