PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-16

Pieczone Gołąbki

Pieczone Gołąbki
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 13-15 sztuk
 
Przeczytaj również: Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem mozzarella

Wspaniałe składniki i procedura zawsze gwarantują wspaniałe danie. Prócz smaku, pieczone gołąbki po upieczeniu wyglądają cudnie, choć nie można im odmówić również urody zanim trafią do piekarnika.
Przepis na pieczone gołąbki z ryżem jest kilku etapowy. Przepis proponuję rozpocząć od ugotowania ryżu oraz przygotowania liści kapusty. W międzyczasie polecam zrobić również sos. Gołąbki wykonałam z młodej kapusty. Farsz zrobiłam z mięsa mielonego wieprzowo- wołowego. Sos zrobiłam na bazie wywaru warzywnego z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
Moje gołąbki uperfumowałam sporą ilością świeżego koperku.
Bardzo miłym dodatkiem dla każdego pieczonego gołąbka jest pasek wędzonego boczku. Rekomenduję Wam użyć ten patencik. Boczek, dodaje zarówno smak sosowi oraz dodaje urody każdemu gołąbkowi. 
Przepis serdecznie polecam. Jest pyszny i domowy. Znacie przysłowie: pieczone gołąbki nie lecą same do gąbki ? Przenośnia oznacza tyle, że nic w życiu nie przychodzi bez trudu. Odnosząc to tego przepisu podsumuję: naprawdę warto się troszeczkę przyłożyć. Nagroda będzie gwarantowana. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni. 

•Składniki•

 
składniki na farsz
 
 
składniki na sos
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

W wolnym czasie ugotujcie ryż, czyli zwykły ryż wypłuczcie na sitku. Następnie do garnka dodajcie wodę, sól i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie ryż przez około 15- 20 minut od momentu kiedy woda się zagotuje, czyli do czasu kiedy ryż stanie się miękki. Przygotowanie kapusty: obierzcie kapustę z wierzchnich liści i na tyle na ile się da wykrójcie z kapusty głąb (1). W dużym garnku zagotujcie wodę. Włóżcie do niej kapustę (2). Uważajcie, aby się nie poparzyć. Po kilku chwilach rozpocznijcie oddzielać od kapusty kolejne warstwy liści. Przygotowanie farszu: na patelnię dodajcie olej oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Duście wolno cebulę aż stanie się mięciutka. Gotową cebulę dodajcie do mieszanki mielonego mięsa wołowo wieprzowego (3).

Teraz dodajcie przygotowany ryż (4), jajko, sól oraz pieprz do smaku (5). Całość wymieszajcie (6). Rezultat waszej pracy spróbujcie. Nie ma innego sposobu, aby sprawdzić czy farsz został dobrze doprawiony. 

Z pozyskanych liści usuńcie twardy i gruby nerw (7). Na każdy liść dodajcie porcje przygotowanego farszu i zwińcie gołąbka jak krokieta.(8) Na koniec gołąbka owińcie plastrem wędzonego boczku (9).

Na dno blaszki do pieczenia dodajcie mgiełkę oleju i ułóżcie przygotowane gołąbki (10). Przygotowanie sosu: przygotujcie aromatyczny wywar warzywny. Na patelni zeszklijcie cebulę i dodajcie wywar warzywny (11) (12)

oraz koncentrat pomidorowy (13). Całość zagotujcie i lekko zredukujcie. Tak przygotowany sos dodajcie do przygotowanych gołąbków (14). Na koniec dodajcie jeszcze do gołąbków sporą ilość koperku (15). Piecznie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Gołąbki muszą się piec przez około 45 minut lub do momentu kiedy ich wygląd ucieszy wasze oko. Pieczone gołąbki są gotowe. Pychotka.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE