PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-12-19

Pieczony mintaj z warzywami

Pieczony mintaj z warzywami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Limoncello- nalewka cytrynowa

Proponuję przygotować pieczonego mintaja z warzywami. Sądzę, że ten przepis sprawi wszystkim przyjemność, nawet malkontentom, którzy nie przepadają za daniami rybnymi. 
W rezultacie tego przepisu otrzymuje się pysznie upieczone filety mintaja ( bez oście) wraz z bogatym wyborem przystawek w postaci pieczonych warzyw. Wytypowałam por, cukinię, marchew i ziemniaki. W przypadku tych ostatnich należy je podgotować wcześniej. 
Zaletą tego przepisu, oprócz smaku jest łatwość jego wykonania. Wszystko piecze się w jednym czasie na tej samej blaszce. Zamiast mintaja możecie użyć inne ulubione filety rybne. Polecam dorsza lub morszczuka. Wszystkie te gatunki z łatwością nabędziecie w sklepach. Ilości składników są intuicyjne i według potrzeb. Przepis polecam zarówno dla codziennego menu jak i na okolicznościowe obiady lub kolacje. Zapraszam na jego szczegóły. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Prace proponuję rozpocząć od przygotowania ziemniaków. Obrane i pokrojone ziemniaki gotujcie przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie przygotujcie warzywa: por pokrójcie wzdłuż na pół a potem na ćwiartki (1). Cukinię wraz z łupiną pokrójcie na plasterki (2). Możecie również cukinię pokroić w słupki. W tym celu cukinię przekrójcie wzdłuż na pół, następnie na ćwiartki i usuńcie nożem gniazda z nasionami. Tak powstałe kawałki cukni przetnijcie ponownie wzdłuż kilka razy aby otrzymać słupki. Marchew pokrójcie na plasterki a następnie w słupki (3).  

Filety ryby pokrójcie na krótsze kawałki (4). Blaszkę z wyposażenia piekarnika obficie skropcie olejem lub oliwą. Możecie również wyłożyć ją papierem do pieczenia i dopiero wtedy dodać tłuszcz. Na blasze ułóżcie ryby, warzywa oraz podgotowane ziemniaki (5) (6)

Całość oprószcie tartą bułką i ponownie skropcie oliwą (7). Na koniec dodajcie sól, pieprz oraz igiełki rozmarynu dla aromatu (8). Piecznie: nastawcie piekarnika na 160- 170 stopni. Mintaj z warzywami musi się piec przez około 20-30 minut. W międzyczasie kontrolujcie sytuację. Jeśli któreś z warzyw lub ryba szybciej się upiecze, wyjmijcie je z blaszki i kontynuujcie pieczenie pozostałych składników (9).  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE