PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-12-19

Pieczony mintaj z warzywami

Pieczony mintaj z warzywami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Bardzo Kruche Ciastka

Proponuję przygotować pieczonego mintaja z warzywami. Sądzę, że ten przepis sprawi wszystkim przyjemność, nawet malkontentom, którzy nie przepadają za daniami rybnymi. 
W rezultacie tego przepisu otrzymuje się pysznie upieczone filety mintaja ( bez oście) wraz z bogatym wyborem przystawek w postaci pieczonych warzyw. Wytypowałam por, cukinię, marchew i ziemniaki. W przypadku tych ostatnich należy je podgotować wcześniej. 
Zaletą tego przepisu, oprócz smaku jest łatwość jego wykonania. Wszystko piecze się w jednym czasie na tej samej blaszce. Zamiast mintaja możecie użyć inne ulubione filety rybne. Polecam dorsza lub morszczuka. Wszystkie te gatunki z łatwością nabędziecie w sklepach. Ilości składników są intuicyjne i według potrzeb. Przepis polecam zarówno dla codziennego menu jak i na okolicznościowe obiady lub kolacje. Zapraszam na jego szczegóły. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Prace proponuję rozpocząć od przygotowania ziemniaków. Obrane i pokrojone ziemniaki gotujcie przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie przygotujcie warzywa: por pokrójcie wzdłuż na pół a potem na ćwiartki (1). Cukinię wraz z łupiną pokrójcie na plasterki (2). Możecie również cukinię pokroić w słupki. W tym celu cukinię przekrójcie wzdłuż na pół, następnie na ćwiartki i usuńcie nożem gniazda z nasionami. Tak powstałe kawałki cukni przetnijcie ponownie wzdłuż kilka razy aby otrzymać słupki. Marchew pokrójcie na plasterki a następnie w słupki (3).  

Filety ryby pokrójcie na krótsze kawałki (4). Blaszkę z wyposażenia piekarnika obficie skropcie olejem lub oliwą. Możecie również wyłożyć ją papierem do pieczenia i dopiero wtedy dodać tłuszcz. Na blasze ułóżcie ryby, warzywa oraz podgotowane ziemniaki (5) (6)

Całość oprószcie tartą bułką i ponownie skropcie oliwą (7). Na koniec dodajcie sól, pieprz oraz igiełki rozmarynu dla aromatu (8). Piecznie: nastawcie piekarnika na 160- 170 stopni. Mintaj z warzywami musi się piec przez około 20-30 minut. W międzyczasie kontrolujcie sytuację. Jeśli któreś z warzyw lub ryba szybciej się upiecze, wyjmijcie je z blaszki i kontynuujcie pieczenie pozostałych składników (9).  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE