PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

marchew

Zobacz przepisy zawierające: marchew

Marchew
 

Marchew to roślina z gatunku selerowatych. Marchew może być spożywana na surowo jak również po ugotowaniu, uduszeniu i po upieczeniu. W polskich przepisach kulinarnych, marchew jest przede wszystkim wykorzystywana do przyrządzania wywarów warzywnych, mięsnych, sałatek oraz surówek. Wraz z selerem, pietruszką i porem, marchew wchodzi w skład tzw. “ włoszczyzny”, którą obowiązkowo dodaje się do wszystkich domowych zup. Surowa marchew jest również składnikiem niektórych słodkich wypieków. Dzieci uwielbiają słodkie soki z marchewki, które często łączy się również z sokami z innych owoców.

Marchew należy do warzyw niskokalorycznych i z tego powodu jest łączona dietami wyszczuplającymi oraz lekkostrawnymi dedykowanymi dla małych dzieci oraz osób starszych. Ponadto jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy A, określanej jako witamina młodości, zdrowia i urody. Oprócz tego marchew posiada dużo witaminy B1, B2, PP, KK i związków mineralnych wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu.

Pomarańczowa marchewka  zawdzięcza swoją popularność Holendrom, którzy wyselekcjonowali i rozpropagowali tę odmianę. Inne kolory marchewki w ogóle lub tylko okazjonalnie dostępne w handlu to: marchewki białe, żółte i fioletowe.

 
•CIEKAWOSTKI•

Marchewkę uwielbia rysunkowa postać Królika Bugs`a.  Inspiracją dla stworzenia tej postaci był sam Clark Gable, który w scenie filmu „Ich Noce” chrupiąc świeżą marchewkę usiłował złapać autostop. Scena przeszła do historii kinematografii.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE