Zapraszam na przepis na pszenną bułkę, który znany jest w całej Polsce. Myk polega tylko na tym, że w każdym regionie się on inaczej nazywa. Oto niektóre nazwy tego pieczywa: kawiorek, weka, gryzka, angielka, bułka wrocławska, bułka kielecka, longa, lynga.
Przepis jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników, którymi są min. mąka pszenna, drożdże, mleko i woda. Proporcję ilości wody i mleka możecie zmieniać; dzięki temu bułka będzie bardziej lub mniej mleczna. Do wykonania tego przepisu użyłam mąkę Basia Uniwersalną. Przepis uczestniczy w konkursie: “ Piątek, pieczenia początek” którego jestem animatorką. TUTAJ znajdziecie film z realizacji tego przepisu. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie zaczynu: do miseczki dodajcie pokruszone drożdże, cukier i letnie mleko. Wszystko wymieszajcie do momentu rozpuszczenia się drożdży i pozostawcie na 30 minut (1). Ciasto właściwe: do dużej miski dodajcie- mąkę, wodę, sól (2) (3)
oraz zaczyn (4). Składniki najpierw wymieszajcie łyżką, a następnie wyłóżcie wszystko na blat i wyróbcie ciasto. Ciasto umieść w misce, przykryjcie je talerzem/ręcznikiem i pozostawcie na 30 minut (5). Wyrośnięte ciasto wyłóżcie na blat oprószony mąką i odgazujcie je, czyli przeróbcie je kilka razy. Teraz ciasto podzielcie na 2 części (6)
i uformujcie 2 bułki o długości +/- odpowiadającej długości blaszki z wyposażenia piekarnika. W tym momencie bułki będą miały średnicę ok.5- 7 cm (7). Bułki ułóżcie na papierze do pieczenia ( zachowując sporą odległość), przykryjcie je ręcznikiem i pozostawcie do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie zacznijcie rozgrzewać piekarnik do temperatury 220 stopni ( bez termoobiegu). W środku pozostaw 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Przy pomocy żyletki lub ostrego noża ponacinajcie kawiorki. Wyjmijcie gorącą blaszkę z piekarnika i przełóżcie na nią bułki wraz z papierem do pieczenia na którym wyrastały. Przy pomocy atomizera lub pędzla spryskaj/ posmarujcie bułki wodą ( opcja) (8). Włóżcie blaszkę wraz z kawiorkami do nagrzanego piekarnika. Pieczenie:10 minut- 220 stopni, bez termooobiegu, środkowa półka. Następnie zredukuj temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie przez 25 minut. W międzyczasie można kawiorki w piekarniku spryskać wodą ( opcja). Upieczone kawiorki wystudźcie na kratce (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję