Z cyklu przekąski proponuję przepis na focaccię z patelni. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, ciasto składa się z kilku podstawowych składników, które wystarczy wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Oczywiście polecam ten drugi sposób. Jest najszybszy. Gotowe ciasto możecie podzielić i rozwałkować na 2 duże płaty i tak powstanie 1 focacia którą po usmażeniu podzielicie na mniejsze kawałki, jak tort lub możecie wykonać małe focaccie tak samo jak ja to zrobiłam. Z podanych w przepisie ilości składników wyszło mi 8 sztuk.
Spektrum możliwości wykonania nadzienia jest niezliczone. Zawsze dobrze jest włożyć ser, najlepiej taki, który na skutek oddziaływania wysokiej temperatury zacznie się ciągnąć. Następnie polecam min. szynkę, salami, boczek. Dodajcie również aromatyczne zioła. Ja do moich focacci dodałam ser mozarella, szynkę gotowaną, oregano i pieprz. Focacie polecam jako przekąskę na przykład do piwka
Odmierzcie składniki i włóżcie je do dzieży robota (1). Woda powinna być letnia. Przy pomocy haka wyróbcie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkujcie na grubość około 2 mm i wytnijcie kółka (2) (3).
Na każdej porcji połóżcie plasterek sera (4), aromatyczne zioła (5), dodajcie pieprz oraz kawałeczki wędliny (6).
Na tak przygotowaną focaccię połóżcie drugie kółko (7) i sklejcie focaccię jak pieroga (8). Do smażenia focacci potrzebna jest nieprzywierająca patelnia. Rozgrzejcie patelnię, bez dodatku tłuszczu, i smażcie focaccię przez około 12 minut. W połowie tego czasu obróćcie focaccię na drugą stronę (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję