PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-30

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa fasolowa z sałatą i boczkiem

Chłodnik Litewski, czyli tradycyjne danie kuchni polskiej i litewskiej postanowiłam przetestować na Włochu. Nadzieja na to, że chłodnik zawojuje kubki smakowe Południowca była żadna, co nie znaczy, że nie przyłożyłam się do pracy. Ba, zrobiłam wszystko na 105 %, łącznie z tym, że poszłam do warzywniaka z własnym pudełeczkiem po wodę z kiszonych ogórków. Ostatecznie miało być tak, że gdyby się zdarzyło, że chodnik będę konsumować sama, to najlepiej aby był straszliwie dobry. Historia ma zakończenie takie, że po spróbowaniu chłodnika Włochem wstrząsnęło niczym jak diabłem skropionym święconą wodą, dodatkowo kolor “zupy” przywołał w nim chęć sprowadzenia do domu egzorcysty angel Tak więc sama skonsumowałam straszliwie dobry chłodnik litewski, a Wam mogę opowiedzieć jak go zrobiłam. Zapraszam na przepis wielbicieli straszliwie dobrych chłodników, a przy okazji poradzę, abyście nigdy, ale naprawdę nigdy, nie planowali w menu dla Południowców chłodnika litewskiego. Dla nich zupa z jogurtu, kwaśnego mleka, maślanki czy kefiru z całą wymaganą przez przepis zawartością jest absolutną abstrakcją.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Botwinkę obierzcie z łupin, pokrójcie w kosteczkę, włóżcie ją da garnka i zalejcie taką ilością wody, aby tylko przykryła buraczki (1). Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie botwinkę do miękkości, zajmie Wam to około 15 minut (2). Następnie zakwaście buraczki sokiem z cytryny i pozostawcie je do wystudzenia (3).

Rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce (4). Świeży ogórek obierzcie z łupin, spróbujcie czy nie jest gorzki i pokrójcie w kosteczkę (5). Świeży szczypiorek i koperek drobno poszatkujcie (6)

Teraz do ugotowanej botwinki dodajcie kefir, maślankę, jogurt, kwaśne mleko lub na przykład wszystkiego po trochu (7) (8). Aby chłodnik był straszliwie dobry proponuję go dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków (9).

Teraz dodajcie do chłodnika przygotowane wcześniej warzywa (10) oraz szczypiorek i koperek (11). Całość doprawcie jeszcze do smaku solą i pieprzem (12). Skończony chłodnik pozostawcie w lodówce na kilka godzin tak, aby smaki się przegryzły. Chłodnik podawajcie z ugotowanym na twardo jajkiem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE