![]() |
Przepis wpisał się absolutnie w moje zachciewajki. Prosty chleb pszenny na drożdżach bez wyrabiania, zamieszany łyżką, dojrzewający przez całą noc szklanych miskach. Przepis na chleb jest bardzo łatwy, wystarczy wymieszać mąkę typu 750 i typu 500, dodać stosowną ilość drożdży, wody, soli i cukru. Przy tych parametrach, nie ma siły, ciasto pięknie wyrośnie. Przepis zwrócił moją uwagę również z powodu sprytnego wykorzystania naczyń żaroodpornych z pokrywką, które zastąpiły garnek do wypieku chleba. Tak więc wyszukałam dwa naczynia, które zmieściły się na jednej półce piekarnika i upiekłam w jednym cyklu dwa chleby. Jedno naczynie żaroodporne było małe, okrągłe, ale wysokie, z kolei drugie niskie i szerokie. Takie mam też chleby. Do wypieku więcej niż jednego bochenka chleba wskazane ilości składników, stosownie do ilości bochenków, należy zwielokrotnić.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać ten łatwy przepis na chleb pszenny musicie odmierzyć właściwą ilość obu typów mąki, przesiać ją przez sito w celu jej napowietrzenia (1). Następnie do mąki dodajcie sól (2) oraz cukier (3).
![]() |
![]() |
![]() |
W drugim naczyniu odmierzcie wodę, dodajcie drożdże i poczekajcie, aż drożdże się rozpuszczą (4). Połączcie suche i mokre składniki (5), a następnie wszystko wymieszajcie łyżką (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Ciasto po wymieszaniu (7). Teraz ciasto włóżcie do miski i przykryjcie talerzem (8). Ja użyłam podwójną ilość składników, tak aby upiec dwa chleby równocześnie. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 10-13 godzin w temperaturze pokojowej (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Po tym czasie ciasto po wyrośnięciu jest dość luźne, dlatego stolnicę należy oprószyć sowicie mąką. Uformujcie chlebki w kształcie zbliżonym do kształtu naczyń, w których będzie pieczony chleb (10). Ciasto przykryjcie ściereczką i zostawcie na pół godziny, aby odpoczęło. Włączcie piekarnik na 200 stopni. W piekarniku umieśćcie naczynia żaroodporne. Kiedy temperatura osiągnie wyznaczone maksimum, wyjmijcie naczynia, oprószcie ich dno mąką, umieśćcie w nich ciasto i przykryjcie pokrywką. Chleb włóżcie do piekarnika i od razu podnieście temperaturę pieczenia do 240 stopni (11). Chleb musi się piec przez 30 minut w funkcji pieczenia statycznego. Po tym czasie zdejmijcie z naczyń pokrywki i zostawcie chleb do pieczenia jeszcze przez kolejnych 15 minut. Gotowy chleb należy wyłożyć na kratkę do wystygnięcia (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję