PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Chleb pszenny na drożdżach

chleb pszenny na drożdżach
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 13 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1 bochenek
 
Przeczytaj również: Modra kapusta po wielkopolsku

Przepis wpisał się absolutnie w moje zachciewajki. Prosty chleb pszenny na drożdżach bez wyrabiania, zamieszany łyżką, dojrzewający przez całą noc szklanych miskach. Przepis na chleb jest bardzo łatwy, wystarczy wymieszać mąkę typu 750 i typu 500, dodać stosowną ilość drożdży, wody, soli i cukru. Przy tych parametrach, nie ma siły, ciasto pięknie wyrośnie. Przepis zwrócił moją uwagę również z powodu sprytnego wykorzystania naczyń żaroodpornych z pokrywką, które zastąpiły garnek do wypieku chleba. Tak więc wyszukałam dwa naczynia, które zmieściły się na jednej  półce piekarnika i upiekłam w jednym cyklu dwa chleby. Jedno naczynie żaroodporne było małe, okrągłe, ale wysokie, z kolei drugie niskie i szerokie. Takie mam też chleby. Do wypieku więcej niż jednego bochenka chleba wskazane ilości składników, stosownie do ilości bochenków, należy zwielokrotnić.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać ten łatwy przepis na chleb pszenny musicie odmierzyć właściwą ilość obu typów mąki, przesiać ją przez sito w celu jej napowietrzenia (1). Następnie do mąki dodajcie sól (2) oraz cukier (3).

W drugim naczyniu odmierzcie wodę, dodajcie drożdże i poczekajcie, aż drożdże się rozpuszczą (4). Połączcie suche i mokre składniki (5), a następnie wszystko wymieszajcie łyżką (6).

Ciasto po wymieszaniu (7). Teraz ciasto włóżcie do miski i przykryjcie talerzem (8). Ja użyłam podwójną ilość składników, tak aby upiec dwa chleby równocześnie. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 10-13 godzin w temperaturze pokojowej (9).

Po tym czasie ciasto po wyrośnięciu jest dość luźne, dlatego stolnicę należy oprószyć sowicie mąką. Uformujcie chlebki w kształcie zbliżonym do kształtu naczyń, w których będzie pieczony chleb (10). Ciasto przykryjcie ściereczką i zostawcie na pół godziny, aby odpoczęło. Włączcie piekarnik na 200 stopni. W piekarniku umieśćcie naczynia żaroodporne. Kiedy temperatura osiągnie wyznaczone maksimum, wyjmijcie naczynia, oprószcie ich dno mąką, umieśćcie w nich ciasto i przykryjcie pokrywką. Chleb włóżcie do piekarnika i od razu podnieście temperaturę pieczenia do 240 stopni (11). Chleb musi się piec przez 30 minut w funkcji pieczenia statycznego. Po tym czasie zdejmijcie z naczyń pokrywki i zostawcie chleb do pieczenia jeszcze przez kolejnych 15 minut. Gotowy chleb należy wyłożyć na kratkę do wystygnięcia (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE