Chciałbym Was namówić na zrobienie tortilli. Ich przygotowanie zajmuję naprawdę tylko kilka chwil, koszt jest niewielki, a w smaku domowa tortilla nie ma sobie równych. Domowa tortilla smakuje sama w sobie i można się nią już zachwycić dodając do niej zwyczajne składniki, które każdy znajdzie w lodówce: wędlina, sałata, pomidor, kwaśna śmietana czy sałata. W wersji na bogato, proponuję przygotować do tortilli SHOARMĘ i podać SOS AIOLI.
Ciasto na tortille składa się z 5 składników: mąka, woda, olej, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wystarczy włożyć do miski i wyrobić ciasto. Ponieważ ciasto zawiera w swoim składzie tłuszcz, jego wyrobienie to przysłowiowa bułka z masłem, zatem możecie się również pokusić o wykonanie ciasta na tortille ręcznie. Ciasto jest gotowe do smażenia zaraz po jego wykonaniu. Można również ciasto zamrozić i szybko je odmrozić w kuchence mikrofalowej, za każdym razem kiedy przyjdzie Wam ochota na aromatyczną tortille. Usmażone tortille możecie przechowywać w lodówce. Stają się wtedy twarde, ale wystarczy je włożyć na kilkanaście sekund do kuchenki mikrofalowej, aby placuszki znów stały się mięciutkie.
Tortilla to meksykański rodzaj pszennego pieczywa, jeśli jesteście ciekawi jego włoskiej wersji, to zapraszam na Piadinę. Piadinę wykonuje się również w przysłowiowe 5 minut. Obie wersje są absolutnie znakomite. Jakąkolwiek wersję wypróbujcie to gwarantuję, że z przepisem się już nie rozstaniecie. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Aby przygotować ciasto na tortille wystarczy do ciepłej wody dodać: sól, mąkę, olej (1) (2) (3)
oraz proszek do pieczenia (4). Wszystkie składniki wyróbcie na jednolite ciasto. Ja użyłam robota z zamontowanym hakiem. Gotowe ciasto wyłóżcie na stolnicę (5) (6).
Z ciasta uformujcie rulon, następnie podzielcie ciasto na kawałki i uformujcie kulki (7) (8). Na tym etapie, kulki możecie zamrozić lub kontynuować przygotowanie tortilli. Zatem porcję ciasta podsypcie mąką (9)
i rozwałkujcie je na grubość 2-3 mm (10). Smażenie tortilli: rozwałkowane ciasto połóżcie na gorącą nie przywierającą patelnię. Po kilku sekundach tortille zaczną się wybrzuszać. Usmażcie placki z oby stron (11) (12). Rzućcie również okiem na mój filmik ze smażenia tortilli. Akcja miała miejsce w mojej kuchni
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję