PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-21

Brownie z wiśniami

Brownie z wiśniami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 27x 21 cm
 
Przeczytaj również: Carpaccio wołowe z parmezanem, kaparami i rukolą

Zapraszam na sezonowy przepis- brownie z wiśniami. Czekoladowe brownie z wiśniami to małżeństwo idealne. Deser jest dobry zaraz po wyjęciu z piekarnika- osobiście wykonałam testy. To był piękny wieczór. Bardzo dobrą wiadomością jest również to, że na drugi dzień deser wydał mi się jeszcze lepszy- znów osobiście powtórzyłam testy i znów było pięknie, choć sumienie mnie trochę gryzło po tych testach. Istne czekoladowe szaleństwo. Pycha, dobre, cudowne, po prostu brak słów.
Wracając do przepisu na brownie z wiśniami. Przepis jest łatwiutki i każdemu się uda. Najwięcej czasu zabrało mi pozbywanie się pestek z wiśni. Ten jednak, kto dysponuje maszynką do drylowania, cała operacja zabierze klika minut. Gotowe brownie ozdobiłam polewą czekoladą, którą wykonałam z śmietany i deserowej czekolady. Traktujcie tę propozycję jako opcję. Do ciasta dodałam 1 łyżkę mąki pszennej. W wersji bezglutenowej wystarczy dodać mąkę bez glutenu. Z podanych w przepisie ilości składników zrobiłam brownie w formie o wymiarze 27 x 21 cm Jeśli potrzebujcie zrobić więcej lub mniej deseru koniecznie zajrzyjcie do artykułu traktującego o przelicznikach form. Dzięki zawartych w nim instrukcji wszytko szybko przeliczycie do form, które posiadacie w domu oraz do ilości deseru, które potrzebujcie.  

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 

•Przygotowanie•

Do rozpuszczonego masła dodajcie rozpuszczoną czekoladę. Całość wymieszajcie łyżką do połączenia się składników (1). Do dzieży robota dodajcie jajka, żółtko oraz szczyptę soli (2). Jajka ubijajcie przy pomocy rózgi ( szybkie obroty), dodając stopniowo cukier (3).

Do ubitej i napowietrzonej masy dodajcie mieszaninę czekolady oraz masła. Wlewajcie ją po krawędzi naczynia (4). Teraz dodajcie kakao oraz mąkę. Całość wymieszajcie łyżką do jednolitej masy (5) (6).

Formę wysmarujcie masłem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Dodajcie przygotowane ciasto (7) (8). Do ciasta wciśnijcie wydrążone wiśnie (9). Pieczenie: ciasto musi się piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Zarówno czekoladę jak i masło możecie rozpuścić w kuchence mikrofalowej, alternatywnie rozpuście oba składniki w kąpieli wodnej ( w naczyniu nad parą)

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE