PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-07

Czekoladowe naleśniki z serem

Czekoladowe naleśniki z serem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 7 sztuk
 
Przeczytaj również: Jak zrobić lukier królewki

Mam swój ulubiony przepis na naleśniki. Są to czekoladowe naleśniki z masą serową, ale taką inną niż wszystkie. Kiedy odkryłam jakie cuda wychodzą po dodaniu do różnych dań przypraw typu cynamon, kardamon, imbir i kurkuma, postanowiłam ten sprawdzony „ zespół” również użyć do twarogu. Masę serową osłodziłam miodem. Naprawdę jest to pyszny i łatwy sposób na przygotowanie masy serowej do naleśników, a szczególnie tych czekoladowych. Naleśniki wykonuję według bardzo prostego przepisu, czyli łączę jaja, mleko, mąkę, kakao i szczyptę soli. Smażę cieniutkie naleśniki wielkości talerzyka śniadaniowego. Pierwszy naleśnik „testowy” zawsze jest trochę tłuściejszy a następne, ponieważ w zasadzie nie dodaję na patelnię tłuszczu wychodzą już optymalnie. Jeśli macie ochotę na prawdziwą czekoladową rozpustę i orientalnych aromatów polecam również dodanie do deseru syropu czekoladowego. Przepis znajduje się TUTAJ.

•Składniki•

 
Składniki na Naleśniki
 
 
Składniki na Masę Serową
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie masy serowej. Do wykonania masy serowej możecie użyć zwykłego twarogu, który wystarczy rozgnieść widelcem (1). Ponieważ będziecie twaróg dosmaczać według własnego gustu, z pewnością w rezultacie tej czynności otrzymacie masę nawet potrójnie „zmieloną” wink . Do smaku dodajcie miód (2) oraz przyprawy (3). Wszystko dokładnie wymieszajcie.

Przygotowanie naleśników czekoladowych. Wybijcie jajko, rozkłóćcie je przy pomocy rózgi (4). Dodajcie szczyptę soli (5) oraz mleko (6).

Następnie dodajcie mąkę (7) i kakao (8). Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie, tak aby nie było gródek (9).   

Na patelnię dodajcie odrobinę oleju i poczekajcie aż stanie się gorąca (10). Następnie dodajcie porcję ciasta naleśnikowego (11), rozprowadźcie je na całej patelni i usmażcie (12).  

W połowie smażenia przewróćcie naleśnik na druga stronę (13). Na usmażonym naleśniku rozsmarujcie masę serową (14). Naleśnik możecie zwinąć w rulon lub po prostu go złożyć (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Ciasto naleśnikowe z czasem gęstnieje. Jeśli ciasto jest zbyt gęste wystarczy dodać odrobinę mleka i wymieszać ciasto.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE