PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-03-05

Frittata z makaronem i ryżem

Frittata z makaronem i ryżem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Szaszłyki z kurczakiem i dipem z cieciorki

Jakie macie swoje ulubione sposoby na zagospodarowanie resztek z lodówki? Ja mam dwa sposoby. Jednym z nich jest przepis na bigos drugi to przepis na frittatę czyli duży omlet.
Bigos ma pewne ograniczenia, z pewnością nie można dodać do bigosu resztek dań z makaronu i ryżu. Frittata wszystko to bardzo chętnie przyjmie. 
Mój sposób na frittatę jest następujący: dół omletu przypiekam na palniku, z kolei górę przypiekam w piekarniku.
Frittata za każdym razem smakuje inaczej. Jej smak zależy od tego co dno niej wrzucicie. Przepis na frittatę jest to super sposób na wykorzystanie resztek, z którymi nie wiadomo co zrobić. Spróbujcie, a sami się przekonanie, że patent jest to znakomity. Przepis jest intuicyjny. Głównym składnikiem są jajka, których ilość zależy od ilości wsadu, który ma zostać przykryty. Ja użyłam 6 sztuk. Zapraszam na szczegóły przepisy oraz na FILM z mojej kuchni. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do miski wybijecie jajka (1). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2). Jajka rozkłóćcie przy pomocy rózgi lub widelca (3).

Na patelni rozgrzejcie olej. Dodajcie około 1/3 ilości jajek oraz to co znaleźliście w lodówce (4) (5) (6). W moim przypadku było to spaghetti z pesto oraz risotto z białą kiełbasą i fasolą.

Teraz dodajcie resztę jajek (7). Kiedy dół frittaty zostanie przypieczony, włóżcie patelnię do piekarnika rozgrzanego na 250 stopni z aktywowaną funkcją grill (8). Zapiekajcie frittatę przez około 10 minut, z otwartymi drzwiami piekarnika, szczególnie musicie tak zrobić w przypadku, jeśli patelnia posiada plastikową rękojeść. Zobaczcie na filmie jak ja to robię. Podczas pieczenia frittata będzie pięknie rosnąć i się wybrzuszać. To znak, że realizacja przepisu idzie Wam dobrze blush Gotową frittatę pokrójcie na porcje (9). Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie resztek z makaronu i ryżu jest również zapiekanka z dodatkiem mozzarelli oraz sosu beszamelowego.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE