Proponuje przepis na ślimaki w sosie pomidorowym w postaci przystawki. Ślimaki morskie przygotowałam według przepisu rodem z „grubej Bolonii”, tej samej z której pochodzi przepis na sos boloński, który na stronie Tapenda znajduje się TUTAJ. Jak się możecie zatem domyślać, danie będzie aromatyczne i błyszczące od oliwy. Bazą do przygotowania sosu są warzywa, oczywiście ślimaki, pomidory i kapinka wina. Ugotowane ślimaki wyjmuje się z muszelek przy pomocy wykałaczki, pszennym pieczywem zbiera się sos z talerza. To nie jest czysta „ robota” ale jaka smaczna i jak czas wolno przy niej płynie... naprawdę uroczy slow food!
Z zamiarem przygotowania ślimaków według tego przepisu nosiłam się od 2006 roku. Musiało sporo jednak wody w Warcie upłynąć, aby ślimaki w końcu „ przypłynęły” do Poznania. Cierpliwa jestem Kilogram małych ślimaków morskich, wstępnie ugotowanych, to koszt ok. 20 złotych. Nabyłam pół kilograma, co wystarczy do przygotowania przystawki na 4 osoby. Mało ? Absolutnie nie, przecież to tylko wstęp do dania głównego. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1) (2). Pokrójcie również w kosteczkę łodygi selera naciowego (3).
Do wyrazistego smaku sosu pomidorowego dodajcie kilka plasterków ostrej papryki (4). Pomidory, przed dodaniem na patelnię, polecam zmiksować je na gładką masę (5). Teraz na patelnię dodajcie oliwę (6).
Do ciepłej oliwy dodajcie przygotowane warzywa (7). Przesmażcie warzywa przez 2-3 minuty, a następnie dodajcie wino (8) oraz pomidory (9).
Zredukujcie sos do połowy, w międzyczasie dodajcie również sól (10) oraz pieprz do smaku (11). Teraz dodajcie ślimaki (12).
Całość przykryjcie i duście przez około 15 minut (13). Tak jak pisałam wyżej nabyte przeze mnie ślimaki były już wstępnie ugotowane. Następnie zdejmijcie pokrywkę i zredukuje sos tak aby stał się gęsty i błyszczący (14). Na koniec dodajcie natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej i całość wymieszajcie (15). Do podania na ciepło.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję