PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-04-04

Gicz cielęca po mediolańsku

Gicz cielęca po mediolańsku
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa krem z dyni z wędzoną papryką

Zaczynając przygodę z kawałkiem mięsa, którego nigdy wcześniej się nie przygotowywało, najlepiej zacząć od klasyki. Zanim przejdziemy do przepisu warto wiedzieć, że mięso giczy wołowej lub cielęcej odznacza się swoistą kleistością. Szpik, znajdujący się w kości nadaje daniu słodyczy.
Każdy przepis na gicz skupia się na tych 2 cechach i cały myk polega na tym, aby te zalety podkreślić. Kwestią oczywistą jest to, że mięso musi być mięciutkie, tak aby można było je kroić łyżeczką. To oczywiście wymaga czasu. Wcześniej proponowałam Wam gicz wołową z gremolatą, teraz proponuję inną piękną klasykę, jaką jest gicz na sposób mediolański. Przepis na gicz na sposób mediolański ma ustalone składniki, którymi są min. pomidory, groszek oraz wywar wołowy. Podczas duszenia mięso krok po kroku staje się mięciutkie, sos pomidorowy nabiera głębokiego smaku, staje się ciemny i błyszczący od tłuszczu. Groszek jest bardzo miłym dodatkiem w całej kompozycji. Danie według tego przepisu konsumuje się z chlebem. Mój cudowny domowy chleb nadaje się najbardziej laugh Wcale nie żartuję wink

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Porcje mięsa obtoczcie w mące. Nadmiar mąki usuńcie (1) (2). Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie na przykład w plastry (3).

Na patelni rozpuście masło z dodatkiem oliwy. Cebula kocha masło oraz szpik (4). Do tłuszczu dodajcie cebulę i duście ją do momentu kiedy stanie się szklista (5). Dodajcie kapinkę wody do cebuli, aby podczas smażenia mięsa się nie przypaliła (6).   

Cebulę odsuńcie na bok i dodajcie goleń (7). Golań smażcie krótko z obu stron. UWAGA: podczas smażenia mięso będzie się wybrzuszać. Natnijcie napinające się mięśnie (8). Nacięcia mięsa można wykonać przed smażeniem, ale z mojego doświadczenia wynika, że dopiero obróbka cieplna uwidacznia miejsce prawidłowego nacięcia. Do smaku dodajcie wino (9).

Dodajcie pierwszą porcję wywaru oraz koncentrat pomidorowy (10) (11). Mięso przykryjcie pokrywką i wolno duście do miękkości (12). Zajmie Wam to około 1-1,5 godziny. Uzupełniajcie wygotowany wywar.

Kiedy mięso będzie miękkie dodajcie groszek, sos doprawcie do smaku solą i pieprzem (13) (14) (15) . Sos zredukujcie tak, aby stał się gęsty i błyszczący.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękujęlaugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE