PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-22

Bigos

Bigos
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 dni
Ilość porcji Ilość porcji: 4 kg
 
Przeczytaj również: Bresaola z rukolą i parmezanem

Uzbierało się trochę pieczystego, w tym sławny pulled pork, ostanowiłam zatem ugotować bigos.  Zrobienie bigosu wymaga czasu, który wypełnia krojenie, gotowanie i mycie naczyń, czyli jak gotować bigos to najlepiej raz i dobrze co oznacza, że ugotowałam ponad 4 kilogramy. Proces przygotowywania bigosu podzieliłam na 2 dni, podczas kolejnych dwóch dni bigos podgrzewałam po to aby dojrzał i nabrał w smaku.  Pierwszego dnia wykonałam praktycznie 90 % czynności- począwszy od pokrojenia i ugotowania kapusty, przesmażenia cebuli, boczku, kiełbasy i uduszenia mięsa, aż do połączenia tych składników. Drugiego dnia rano dodałam koncentrat pomidorowy, trzeciego dnia ostatecznie zadecydowałam, że dodam również zachowany kawas z kapusty kiszonej,   bigos również doprawiłam solą i dodałam trochę ostrej papryki. Czwartego dnia jeszcze raz podgrzałam bigos, w końcu uznałam, że jego smak mi odpowiada. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 
Składniki na bigos
 
 
Składniki dla uduszenia mięsa
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie bigosu proponuję rozpocząć od kapusty. Świeżą kapustę musicie poszatkować (1), następnie przelać gorącą wodą, aby skruszała (2). Kapustę kiszoną troszkę pokrójcie, pamiętajcie aby odcisnąć z kapusty trochę kwaśnego soku na okoliczność jeśli na końcu uznacie, że bigos wart jest dokwaszenia (3).  

Kapustę kiszoną włóżcie do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem i wlejcie gorącą wodę w takiej ilości aby kapusta został przykryta (4). Rozpocznijcie duszenie. Po 5-10 minutach dodajcie świeżą kapustę (5), całość wymieszajcie, uzupełnijcie wodę ( gorącą) oraz dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu (6). Możecie dodać również ziarna jałowca.

Gotowanie kapusty zajmie Wam około 2 godzin (7). W tym czasie przygotujcie suszone grzyby. Najpierw je opłuczcie pod bieżącą wodą, po to aby usunąć ewentualne zabrudzenia, następnie dodajcie gorącą wodę i całość gotujcie przez około 15 minut (8). Ugotowane i miękkie suszone grzyby wraz z wywarem dodajcie do kapusty (9) i kontynuujcie jej duszenie.

Przygotowanie mięsa. Surowe mięso przed dodaniem do bigosu należy usmażyć, udusić oraz doprawić do smaku. Użyłam wołowinę na gulasz oraz szynkę wieprzową. Ponieważ wołowina zazwyczaj wymaga dłuższego duszenia, oba gatunki mięs przygotowałam osobno, ale użyłam tej samej procedury. Zatem mięso pokrójcie na mniejsze kawałki (10). Na patelni rozgrzejcie olej i masło. Na ostrym ogniu przesmażcie mięso z każdej strony. Dodajcie sól, pieprz (11), majeranek (12)

oraz cebulę (13). Następnie dodajcie do mięsa gorącej wody w ilości +/- do połowy jego wysokości (14) i duście mięso pod przykryciem (15). Po około 40-60 minutach mięso będzie gotowe. W razie konieczności uzupełnijcie wodę.

Gotowe mięso (16). Sos, który powstanie podczas duszenia możecie użyć w przyszłości na przykład do gulaszu. Teraz kolej na wędzony boczek. Boczek pokrójcie w kostkę i wysmażcie z niego tłuszcz. Następnie pokrójcie w kostkę również cebulę i przesmażcie ją do miękkości na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku, w razie konieczności dodajcie oliwy (17). Na końcu pokrójcie w kostkę kiełbasę i również ją przesmażcie na tłuszczu (18).

Składanie bigosu (19). Mamy gotowe wszystkie składniki, które teraz możecie połączyć. Zatem dodajcie do kapusty kiełbasę (20), cebulę (21),

przygotowane mięso (22), suszone śliwki (23), które jeśli są duże najlepiej jeśli pokroicie na mniejsze kawałki oraz boczek (24).

Teraz dodajcie czerwone wytrawne wino (25). Całość wymieszajcie i duście wolno przez około 40 minut. W tym momencie u mnie zakończył się pierwszy dzień pracy. Na drugi dzień rano rozpuście koncentrat pomidorowy w zimniej wodzie, dodajcie go do bigosu i ponownie całość duście przez 30 minut (26). Trzeciego dnia zdecydowałam się dokwasić bigos sokiem wyciśniętym z kiszonej kapusty (27). Może się jednak zdarzyć, że bigos będzie należało dosłodzić, polecam wtedy użyć miód lub dodanie więcej ilości suszonych śliwek. Po dodaniu soku z kiszonej kapusty bigos znów dusiłam przez około 30 minut. Czwartego dnia byłam zadowolona z efektu.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli kapusta wydaje się Wam zbyt kwaśna, przed gotowaniem polecam przelanie jej gorącą wodą.

Świeża kapusta połączona z kapustą kiszoną gotuje się dłużej. Niektórzy wolą gotować kiszoną kapustę oddzielnie. Aby jednak smaki się przeniknęły polecam gotować obie kapusty razem.

W razie konieczności podczas kolejnych etapów duszenia dodajcie do bigosu wodę, tak by bigos się nie przypalił.  

Niezaszkodzi do bigosu dodać kminek. Więcej na tan temat przeczytacie TUTAJ.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE