PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

cukinia

Zobacz przepisy zawierające: cukinia

Cukinia
 

Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej i została wyselekcjonowana przez Włochów. W języku włoskim cukinię określa się terminem „ zucchine” czyli mała dynia, z kolei dynia zwyczajna to termin „ zucca”

Cukinia, podobnie jak jej bardzo duża krewna, składa się w 90% z wody. Jej zaletą jest również to, że zalicza się ją do warzyw niskokalorycznych, 100 g cukinii to zaledwie 15 kcal. Dodatkowo cukinia jest lekkostrawna, bogata w potas, witaminę C, PP i B1. Wartością dodaną jest to, że cukinia, jako warzywo uprawne, jest dostępna w sprzedaży przez cały rok oraz to, że cukinię charakteryzuje zupełnie neutralny smak, co pozwala na jej łączenie z wieloma innymi produktami- serem, mięsem, rybami, warzywami, bakaliami. W Polsce cukinia staje się coraz bardziej popularna i najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania, przystawek, risotto, i samodzielnych dań. Cukinia może być grillowania, faszerowana i duszona.

Warto również pamiętać o kwiatach cukinii. Choć w Polsce ich wykorzystanie jest praktycznie zerowe, to prawdą jest to, że kwiaty cukinii można faszerować dusić lub zapiekać albo smażyć w tempurze wykonanej na przykład z mąki pszennej i wody.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE