Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej i została wyselekcjonowana przez Włochów. W języku włoskim cukinię określa się terminem „ zucchine” czyli mała dynia, z kolei dynia zwyczajna to termin „ zucca”
Cukinia, podobnie jak jej bardzo duża krewna, składa się w 90% z wody. Jej zaletą jest również to, że zalicza się ją do warzyw niskokalorycznych, 100 g cukinii to zaledwie 15 kcal. Dodatkowo cukinia jest lekkostrawna, bogata w potas, witaminę C, PP i B1. Wartością dodaną jest to, że cukinia, jako warzywo uprawne, jest dostępna w sprzedaży przez cały rok oraz to, że cukinię charakteryzuje zupełnie neutralny smak, co pozwala na jej łączenie z wieloma innymi produktami- serem, mięsem, rybami, warzywami, bakaliami. W Polsce cukinia staje się coraz bardziej popularna i najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania, przystawek, risotto, i samodzielnych dań. Cukinia może być grillowania, faszerowana i duszona.
Warto również pamiętać o kwiatach cukinii. Choć w Polsce ich wykorzystanie jest praktycznie zerowe, to prawdą jest to, że kwiaty cukinii można faszerować dusić lub zapiekać albo smażyć w tempurze wykonanej na przykład z mąki pszennej i wody.