PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Makowiec na kruchym cieście z bakaliami

Makowiec na kruchym cieście z bakaliami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 180 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma 40x 28 cm
 
Przeczytaj również: Pulpety w sosie pieczarkowym

Kiedy przychodzi czas na makowiec to najlepiej żeby to był makowiec najwyższy jaki tylko daje się zrobić. Każdorazowo przed upieczeniem makowca wykonuję masę makową pełną bakalii i orzechów, pachnącą aromatem migdałowym. Byłoby grzechem sobie żałować. Makowiec musi być u nas wysoki i jest to bodajże jedyny przypadek, który nie potwierdza teorii, że ilość nie idzie w parze z jakością. Zachęcam, aby upiec makowca z domową masą makową i sprawdzić smak. Przepis jak wykonać domową masę makową można znaleźć TUTAJ. Ciasto użyte do makowca jest ciastem półkruchym, gdyż zawiera chemiczny spulchniacz w postaci proszku do pieczenia. Więcej informacji na temat ciasta półkruchego możecie poczytać TUTAJ. Z podanych w przepisie proporcji powstanie ogromna blacha rustykalnego, tradycyjnego polskiego makowca. Pyszności !

•Składniki•

 
składniki na masę makową
 
 
składniki na ciasto półkruche
 
 

•Przygotowanie•

Aby przygotować makowca według tego przepisu musimy rozpocząć pracę od przygotowania ciasta półkruchego. Na początku oddzielcie żółtka od białek (1). Następnie rozetrzyjcie tłuszcz z cukrem oraz żółtkami (2). Mąkę przesiejcie przez sito i dodajcie proszk do pieczenia. Dodajcie składniki sypkie do utartego ciasta. Ciasto możecie wyrobić ręcznie na stolnicy, tak jak pokazują to zamieszczone wizualizacje lub przy pomocy robota (3).

Pozyskane wcześniej białko ubijcie na sztywno z dodatkiem soli (4) i dodajcie je do pozostałych składników ciasta (5) (6).

Krótko wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej masy (7). Ciasto podzielcie na części, rozwałkujcie na płaty (8) i wyłóżcie nim dno formy do pieczenia wysmarowanej dobrze masłem (9). Pozostawcie około 1/3 ilości ciasta. 

Wszystkie płaty dobrze połączcie z sobą i wykonajcie nakłucia w cieście przy pomocy widelca (10). Biorąc pod uwagę ilość masy makowej, która zostanie dodana, z ostrożności życiowej polecam, ciasto półkruche najpierw podpiec przez kilka minut do zarumienienia, w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto lekko wystygnie wyklejcie ciastem brzegi formy (11) oraz dodajcie masę makową (12).

Przepis na domową masę makową znajduje się TUTAJ (13). Resztę ciasta rozwałkujcie, pokrójcie na paseczki i ułóżcie na powierzchni makowca w postaci kratki (14). Makowiec należy piec w temperaturze 170 stopni, pieczenie statyczne przez 50 minut (15). Ja gotowy makowiec podaję oprószony jedynie leciutko cukrem pudrem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE