PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-10-19

Szybkie ciasto z gruszkami i czekoladą

Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma śr. 24 cm
 
Przeczytaj również: Ravioli w sosie pomidorowym z białą kiełbasą

Zapraszam Was na ciasto z gruszkami. Przepis powinien przypaść do gustu tym osobom, które lubię szybkie przepisy na ciasto. Otóż moja propozycja wymaga jedynie połączenia składników suchych ze składnikami mokrymi. Nie potrzebujcie nawet używać miksera, wystarczy zwykła rózga. 
Ciasto uperfumowałam aromatem waniliowym, możecie użyć również laskę wanilii. Wanilia oraz deserowa czekolada, którą dodałam do ciasta, to naprawdę fantastyczne połączenie- zatem nie rezygnujcie z niego- będziecie nim zachwyceni.
Przepis jest bardzo łatwiutki, każdemu się uda. Jakość ciasta w odniesieniu do nakładu pracy jest bardzo pozytywna. Serdecznie polecam to proste ciasto z gruszkami i zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od obrania ze skórki gruszek i pokrojenia ich na cząstki. Przygotowanie ciasta: do miski dodajcie składniki suche, czyli mąkę (1), cukier (2) oraz proszek do pieczenia. Składniki wymieszajcie. Do drugiej miski wybijcie jajka (3),

dodajcie maślankę (4), olej (5), oraz aromat waniliowy (6). Teraz przy pomocy rózgi całość ubijcie. Zajmie Wam to 1 minutę. Następnie do składników mokrych dodajcie przygotowane składniki suche i całość wymieszajcie do ich połączenia się. Ta czynność zajmie Wam również 1 minutę.

Czekoladę deserową pokrójcie na małe kawałeczki, dodajcie ją do ciasta i całość wymieszajcie (7). Ciasto przełóżcie do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Jak jest Wam wygodniej. Na cieście ułóżcie przygotowane wcześniej gruszki (8). Na sam koniec dodajcie łyżkę brązowego cukru, który podczas pieczenia się roztopi i ciasto nabierze dyskretnego blasku (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Ciasto musi się piec przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast maślanki możecie dodać jogurt naturalny lub kefir w takiej samej ilości.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE