PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-30

Zapiekany dorsz z ziemniakami

Zapiekany dorsz z ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Z cyklu przepisy jednogarnkowe, proponuję Wam przepis na dorsza zapiekanego z ziemniakami. Choć przepis składa się z dwóch etapów jest bardzo łatwy do wykonania. Pierwszy etap polega na obraniu ziemniaków i ugotowaniu ich do miękkości. Ten etap to jest bułeczka z masłem. Należy również zamarynować dorsza. Przygotowanie marynaty jest również dziecinie proste. Wystarczy wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę, pieprz i sól, wrzucić do tak przygotowanej marynaty rybkę. Drugi etap polega na złożeniu zapiekanki, dodaniu ulubionych dodatków i zapieczeniu całości.
W kwestii doboru dodatków polecam słodkie pomidorki koktajlowe lub daktylowe, kapary oraz oliwki. Po upieczeniu Wasz obiad lub kolacja będzie niezmiernie smaczny i aromatyczny. Otrzymacie: upieczoną rybkę, pokryte chrupką skórką ziemniaki, upieczone i soczyste słodkie pomidory i wyostrzające apetyt kapary i oliwki. Bardzo polecam ten przepis do zbioru codziennych przepisów i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od marynaty: wyciśnijcie sok z cytryny, dodajcie do niego oliwę oraz sól i pieprz do smaku (1) (2) (3). Marynatę energicznie wymieszajcie łyżeczką, aby otrzymać emulsję.  

Filety dorsza włóżcie do marynaty i pozostawcie je w niej przez pół godziny, najlepiej w lodówce (4). W połowie wskazanego czasu filety obróćcie na drugą stronę. Teraz obierzcie z łupin ziemniaki i ugotujcie je w całości do miękkości. Ugotowane ziemniaki pokrójcie na 1 cm plastry (5). Na dno naczynia do zapiekania wlejcie 3-4 łyżki oliwy i przełóżcie do niego  zamarynowanego dorsza (6).  

Teraz dodajcie do ryby plastry ziemniaków (7), połówki pomidorków (8), kapary (9)

i oliwki (10). Całość skropcie oliwą (11). Ziemniaki muszą zostać dokładnie skropione, aby powstała podczas pieczenia chrupiąca skórka. Dodajcie jeszcze czarny mielony pieprz, sól oraz tymianek. Oko zawsze ucieszy kawałek cytryny na talerzu (12). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Danie musi się piec przez 20 minut.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli w przepisie używacie mrożonej ryby, pamiętajcie, aby po rozmrożeniu odcisnąć z niej wodę.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE