PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

orzechy laskowe

Zobacz przepisy zawierające: orzechy laskowe

Orzechy laskowe
 

Owoce laskowe, są owocem leszczyny pospolitej. Z uwagi na wymagania klimatyczne, najskuteczniejsze zbiory uzyskuje się na plantacjach w Hiszpanii, Turcji, we Włoszech i w Stanach Zjednoczonych. Orzechy laskowe cenione są za swoje walory smakowe i wartości odżywcze. Należy podkreślić, że orzechy laskowe spośród wszystkich orzechów zawierają najwięcej kwasów omega-3. Jedna porcja orzechów składająca się z 7 sztuk czyli około 28 g dostarcza 2,6 g należącego do rodziny omega-3 kwasu alfa-linolenowego i pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten rodzaj kwasu tłuszczowego. Tej samej wielkości porcja pokrywa również dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworom.

Wyniki randomizowanych badań kontrolowanych opublikowanych w  „International Journal for Vitamin and Nutrition Research” wykazały, że spożywanie orzechów włoskich (64 g dziennie przez sześć tygodni), przy jednoczesnym stosowaniu diety niskotłuszczowej, spowodowało znaczną redukcję stężenia trójglicerydów z jednoczesnym obniżeniem cholesterolu całkowitego oraz złego cholesterolu LDL.

W ofercie handlowej orzechy dostępne są orzechy w łupinie, w postaci orzechów łuskanych oraz w postaci orzechów prażonych i orzechów mielonych.  

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE