PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-24

Bagietki

Bagietki_bagietka francuska
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2 sztuki
 
Przeczytaj również: Makaron w sosie bolońskim z krewetkami i pieczarkami

Do pełni szczęścia brakowało nam przepisu na prawdziwą francuską długą bagietkę. 
Zgodnie z przyjętym standardami, bagietka powinna mieć 65 cm długości. W warunkach domowych jest to zadanie niewykonalne z uwagi na wymiary piekarnika, nie długość jest jednak najważniejsza, ale jakość pieczywa. I w tej kwestii naprawdę udało mi się wiele zrobić czyli moja bagietka charakteryzuje się pięknym, dobrze wyrośniętym miąższem i bardzo chrupiącą skórkę. 
Konsumpcja takiej bagietki powoduje, że czuć motyle w brzuchu. Naprawdę MEGA przyjemność.
Składniki przepisu na bagietkę, identycznie jak przepis na bagietkę francuską, to tylko woda, mąka, sól i drożdże. Jak każde dobre pieczywo, również i przygotowanie bagietki wymaga czasu, w sensie należy dać czas, aby ciasto dobrze wyrosło w kolejnych etapach realizacji przepisu. 
Bagietka, aby pokryła się chrupiąca skórką, została upieczona w piekarniku w którym znajdował się pojemnik z wodą. Ot i cała tajemnica pysznych bagietek. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Drożdże rozpuście w wodzie o temperaturze pokojowej. Do dzieży robota dodajcie mąkę, wodę z drożdżami oraz sól. W robocie zamontuje hak i wyrabiajcie ciasto do momentu kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być elastyczne, i ani twarde, ani płynne. W razie konieczności dodajcie odrobinę wody lub mąkę. Ciasto pozostawcie do wyrośnięcia na 3 godziny (1). Po tym czasie odgazujcie ciasto składając je jak kopertę (2) (3).   

Teraz, przykryjcie ciasto miską i pozostawcie do wyrośnięcia ciasto na około 60 minut (4). Następnie podzielcie ciasto na 2 równe części (5). Każdy kawałek ciasta odgazujcie składając je 2 krotnie jak kopertę (6) (7) (8)

Teraz ciasto rozciągnijcie i zrolujcie je wzdłuż dłuższego boku (9) (10).  

Uformowane bagietki rozciągnijcie na długość i ułóżcie je na oprószonym mąką lnianym ręczniku (11). Zachowajcie miejsce pomiędzy bagietkami, aby ciasto się nie skleiło. Przykryjcie bagietki ręcznikiem i pozostawcie do wyrośnięcia na około go 60 minut. Po tym czasie bagietki przełóżcie na papier do pieczenia i zróbcie nacięcia (12). Nastawcie piekarnik na 230 stopni. W piekarniku pozostawcie jedną blachę z jego wyposażenia, a pod nią pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, gorącą blachę wyjmijcie i przełóżcie na nią bagietki wraz z papierem na którym się znajdują, Pieczenie: 230 stopni – 15 minut, 210 stopni 20 minut. Gotowe bagietki pozostawcie na kratce do wystygnięcia.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE