![]() |
Do pełni szczęścia brakowało nam przepisu na prawdziwą francuską długą bagietkę.
Zgodnie z przyjętym standardami, bagietka powinna mieć 65 cm długości. W warunkach domowych jest to zadanie niewykonalne z uwagi na wymiary piekarnika, nie długość jest jednak najważniejsza, ale jakość pieczywa. I w tej kwestii naprawdę udało mi się wiele zrobić czyli moja bagietka charakteryzuje się pięknym, dobrze wyrośniętym miąższem i bardzo chrupiącą skórkę.
Konsumpcja takiej bagietki powoduje, że czuć motyle w brzuchu. Naprawdę MEGA przyjemność.
Składniki przepisu na bagietkę, identycznie jak przepis na bagietkę francuską, to tylko woda, mąka, sól i drożdże. Jak każde dobre pieczywo, również i przygotowanie bagietki wymaga czasu, w sensie należy dać czas, aby ciasto dobrze wyrosło w kolejnych etapach realizacji przepisu.
Bagietka, aby pokryła się chrupiąca skórką, została upieczona w piekarniku w którym znajdował się pojemnik z wodą. Ot i cała tajemnica pysznych bagietek. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Drożdże rozpuście w wodzie o temperaturze pokojowej. Do dzieży robota dodajcie mąkę, wodę z drożdżami oraz sól. W robocie zamontuje hak i wyrabiajcie ciasto do momentu kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być elastyczne, i ani twarde, ani płynne. W razie konieczności dodajcie odrobinę wody lub mąkę. Ciasto pozostawcie do wyrośnięcia na 3 godziny (1). Po tym czasie odgazujcie ciasto składając je jak kopertę (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz, przykryjcie ciasto miską i pozostawcie do wyrośnięcia ciasto na około 60 minut (4). Następnie podzielcie ciasto na 2 równe części (5). Każdy kawałek ciasta odgazujcie składając je 2 krotnie jak kopertę (6) (7) (8)
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz ciasto rozciągnijcie i zrolujcie je wzdłuż dłuższego boku (9) (10).
![]() |
![]() |
![]() |
Uformowane bagietki rozciągnijcie na długość i ułóżcie je na oprószonym mąką lnianym ręczniku (11). Zachowajcie miejsce pomiędzy bagietkami, aby ciasto się nie skleiło. Przykryjcie bagietki ręcznikiem i pozostawcie do wyrośnięcia na około go 60 minut. Po tym czasie bagietki przełóżcie na papier do pieczenia i zróbcie nacięcia (12). Nastawcie piekarnik na 230 stopni. W piekarniku pozostawcie jedną blachę z jego wyposażenia, a pod nią pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, gorącą blachę wyjmijcie i przełóżcie na nią bagietki wraz z papierem na którym się znajdują, Pieczenie: 230 stopni – 15 minut, 210 stopni 20 minut. Gotowe bagietki pozostawcie na kratce do wystygnięcia.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję