PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Dorada z grilla z bułką tartą

grillowana dorada z bułką tartą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Makaron w sosie śmietanowym z szynką i groszkiem

Dziś proponuje przepis na doradę na grillu inaczej. Doradę oczyściłam przecięłam wzdłuż i w ten sposób grillowałam 2 kawałki ryb z skórą. W jednej połówce ryby zostawiłam kręgosłup tylko dlatego, że jego usunięcie z surowej ryby zawsze wiąże się ze stratami mięsa. Z kolei już po usmażeniu ryby cały kręgosłup daje się łatwo usunąć. Zanim jednak posadowiłam rybę na grillu przygotowałam posypkę na bazie tartej bułki z solą pieprzem i pietruszką. Posypkę związałam za pomocą oliwy. Po usmażeniu, chrupka posypka dodała rybie pysznego smaczku. Naprawdę boski przepis. Nie zawsze musi być tak, że aby zjeść rybę z grilla musimy od razu rozpalać grilla. Aby przygotować rybę grillowaną można użyć patelni do grillowania. Efekt naprawdę jest wyśmienity i co należy podkreślić to to że w porównaniu z tradycyjnym grillowaniem potrzebne jest znaczenie mniej czasu. Rybę podałam z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować ten przepis najpierw musicie wyfiletować doradę. Dokładna instrukcja znajduje się TUTAJ. Filety umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem (1). Następnie filety oprószcie tartą bułką (2). Do smaku dodajcie sól (3)

oraz mielony pieprz (4). Teraz bułkę polejcie oliwą (5) i dodajcie natkę pietruszki (6).

Rozgrzejcie patelnię do grillowania. Powierzchnię patelni oprószcie morską solą gruboziarnistą, ziarenka wchłoną część tłuszczu oraz będą zapobiegać przyklejeniu się ryby do patleni. Na powierzchnię patelni warto również położyć gałązki rozmarynu, które dodadzą potrawie aromatu (7). Teraz połóżcie filety (8). Podczas grillowania nie należy ani dociskać filetów, ani próbować ich na siłę odrywać od patelni. Kiedy filet jest gotowy, sam odklei się od patelni, wtedy możecie doradę obrócić na drugą stronę (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE