![]() |
Pomysłów na danie z piersi kurczaka jest niezliczona ilość. Tym razem piersi z kurczaka przygotowałam w postaci małych bitek w sosie pomidorowym, a dokładnie w stylu “ alla pizzaiola”. Włoski termin pizzaiolo w języku polskim tłumaczy się jako pizzerman, którym określa się osobę wykonującą pizzę. Tak od nitki do kłębka i w ten sposób możemy dojść do pierwszej na świecie pizzy czyli Margherity, a raczej do jej aromatu który jest wynikiem połączenia sosu pomidorowego i oregano. Mam nadzieję, że teraz jesteście już w stanie “zwizualizować” sobie aromat sosu, który towarzyszy drobiowym bitkom. Ja dla urozmaicenia smaku dodałam również do sosu kapary.
Przygotowanie przepisu składa się z trzech etapów. Pierwszy etap to smażenie bitek drobiowych, drugi to przygotowanie sosu oraz trzeci czyli duszenie bitek w sosie. Sądzę, że teoria wydaje się trudniejsza aniżeli praktyka, jak się sami za chwilę przekonacie, wykonanie dania to przysłowiowa bułka z masłem.
Na zakończenie taka króciutka informacja, styl “ alla pizzaiola” możecie również wykorzystać do przygotowania różnych dań, nawet tych z ryb. Niemożliwe ? Zerknijcie TUTAJ. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.
Piersi kurczaka w sosie pomidorowym podałam z górą sałaty w prostym dressingu wykonanym z oleju, octu winnego z dodatkiem soli i pierzu.
![]() |
![]() |
![]() |
Piersi kurczaka pokrójcie na mniejsze kawałki, rozbijcie (1), obtoczcie w mące i usuńcie jej nadmiar (2). Na patelnię dodajcie tłuszcz do smażenia (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Na gorący tłuszcz połóżcie bitki i usmażcie je szybko z obu stron. Do smaku dodajcie pieprz. Usmażone bitki zdejmijcie z patelni (4) (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Na czystą patelnie dodajcie oliwę oraz czosnek (7) (8). Kiedy oliwa będzie już ciepła dodajcie usmażone wcześniej piersi z kurczaka (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie kapinkę białego wina (10) i duście przez chwilę w nim bitki (11). Teraz dodajcie kapary (12)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz pomidory z puszki (13). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (14) (15).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość przykryjcie i duście powoli przez 10-15 minut (16). W międzyczasie dodajcie również oregano (17). Następnie zdejmijcie pokrywkę i zredukujcie sos tak, aby stał się gęsty i błyszczący. Na koniec dodajcie natkę świeżej lub mrożonej pietruszki (18).