Schweinebraten czyli pieczeń wieprzowa to wielki klasyk niemieckiej kuchni. Pieczeń wieprzowa wg tego przepisu to mięciutkie mięso oraz lawa brązowego i aromatycznego sosu.
Do przygotowania pieczeni możecie użyć łopatkę, szynkę, karkówkę, boczek i schab- wszystko w zależności od waszego gustu lub od tego czym dysponujecie. Tradycyjnie w Niemczech pieczeń wieprzową przygotowuję się z wieprzowiny z grubą skórą, którą się nacina i piecze na chrupko.
Sos przygotowany jest na bazie wywaru mięsnego i warzyw. Ja polecam Wam wywar drobiowy lub wołowy. Ten ostatni jest moim zdaniem optymalny, gdyż nie ma nic lepszego niż połączenie wołowiny i wieprzowiny.
Znakiem rozpoznawczym niemieckiej pieczeni wieprzowej jest aromat kminku i tymianku. Nie przepadam za ziarnami kminku w potrawach, ale mielony kminek to zupełnie inna historia. Serdecznie Wam polecam nabyć tę przyprawę i ją wypróbować. Zakochacie się. Osobom, których nie przekonałam, polecam użyć znajomej majeranki.
Obowiązkowo do sosu musicie dodać procenty. W tej kwestii macie wybór, a jest nim czerwone wino lub piwo. Oba trunki są zgodne z niemiecką tradycją dla tego przepisu.
Pieczeń wieprzową podałam z Modrą Kapustą po Śląsku i szpeclami. Ponieważ przepis pochodzi z kuchni bawarskiej, modra kapusta po wielkopolsku będzie bardziej trafionym dodatkiem, a dlaczego ? Wszystkiego dowiecie się z przepisu na Modrą Kapustę po Wielkopolsku.
Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania wywaru. Następnie mięso natrzyjcie solą, pieprzem, kminkiem lub majerankiem (1). Nie przesadzajcie z solą, ponieważ wywar mięsny ma w sobie sól. Mięso podsmażcie z każdej strony na klarowanym maśle (2). Do pozostałego ze smażenia tłuszczu dodajcie pokrojone na kawałki warzywa. Duście je przez około 5 minut (3).
Teraz do warzyw dodajcie koncentrat pomidorowy oraz wino lub piwo (4). Poczekajcie, aż koncentrat pomidorowy się rozpuści. Tak przygotowane warzywa dodajcie do mięsa. Dodajcie przygotowany wywar- jego ilość to ok. 1/3 wysokości wsadu (5). Przed pieczeniem, jeśli używacie, dodajcie szczyptę tymianku. Do pieczenia użyłam naczynia żaroodpornego. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Pieczeń wieprzowa musi się piec pod przykryciem 60-90 minut/ 1 kg mięsa (6).
Przygotowanie sosu: sos z pieczeni przefiltrujcie przez sitko (7). Przy pomocy łyżki lub papierowych ręczników usuńcie nadmiar tłuszczu (8). Do wody dodajcie mąkę ziemniaczaną, rozmieszajcie mąkę z wodą i całość dodajcie do sosu. Zagotujcie sos i zredukujcie go do pożądanej konsystencji (9). W razie potrzeby dodajcie przyprawy. Mięso pokrójcie w plastry, podawajcie je z sosem oraz wytypowanymi dodatkami.