PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-10-04

Pieczeń wieprzowa Schweinebraten

Pieczeń wieprzowa Schweinebraten
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4-6 porcji
 
Przeczytaj również: Kawiorek- Weka- Angielka

Schweinebraten czyli pieczeń wieprzowa to wielki klasyk niemieckiej kuchni. Pieczeń wieprzowa wg tego przepisu to mięciutkie mięso oraz lawa brązowego i aromatycznego sosu.
Do przygotowania pieczeni możecie użyć łopatkę, szynkę, karkówkę, boczek i schab- wszystko w zależności od waszego gustu lub od tego czym dysponujecie. Tradycyjnie w Niemczech pieczeń wieprzową przygotowuję się z wieprzowiny z grubą skórą, którą się nacina i piecze na chrupko.
Sos przygotowany jest na bazie wywaru mięsnego i warzyw. Ja polecam Wam wywar drobiowy lub wołowy. Ten ostatni jest moim zdaniem optymalny, gdyż nie ma nic lepszego niż połączenie wołowiny i wieprzowiny.
Znakiem rozpoznawczym niemieckiej pieczeni wieprzowej jest aromat kminku i tymianku. Nie przepadam za ziarnami kminku w potrawach, ale mielony kminek to zupełnie inna historia. Serdecznie Wam polecam nabyć tę przyprawę i ją wypróbować. Zakochacie się. Osobom, których nie przekonałam, polecam użyć znajomej majeranki.
Obowiązkowo do sosu musicie dodać procenty. W tej kwestii macie wybór, a jest nim czerwone wino lub piwo. Oba trunki są zgodne z niemiecką tradycją dla tego przepisu.
Pieczeń wieprzową podałam z Modrą Kapustą po Śląsku i szpeclami. Ponieważ przepis pochodzi z kuchni bawarskiej, modra kapusta po wielkopolsku będzie bardziej trafionym dodatkiem, a dlaczego ? Wszystkiego dowiecie się z przepisu na Modrą Kapustę po Wielkopolsku.
Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania wywaru. Następnie mięso natrzyjcie solą, pieprzem, kminkiem lub majerankiem (1). Nie przesadzajcie z solą, ponieważ wywar mięsny ma w sobie sól. Mięso podsmażcie z każdej strony na klarowanym maśle (2). Do pozostałego ze smażenia tłuszczu dodajcie pokrojone na kawałki warzywa. Duście je przez około 5 minut (3)

Teraz do warzyw dodajcie koncentrat pomidorowy oraz wino lub piwo (4). Poczekajcie, aż koncentrat pomidorowy się rozpuści. Tak przygotowane warzywa dodajcie do mięsa. Dodajcie przygotowany wywar- jego ilość to ok. 1/3 wysokości wsadu (5). Przed pieczeniem, jeśli używacie, dodajcie szczyptę tymianku. Do pieczenia użyłam naczynia żaroodpornego. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Pieczeń wieprzowa musi się piec pod przykryciem 60-90 minut/ 1 kg mięsa (6)

Przygotowanie sosu: sos z pieczeni przefiltrujcie przez sitko (7). Przy pomocy łyżki lub papierowych ręczników usuńcie nadmiar tłuszczu (8). Do wody dodajcie mąkę ziemniaczaną, rozmieszajcie mąkę z wodą i całość dodajcie do sosu. Zagotujcie sos i zredukujcie go do pożądanej konsystencji (9). W razie potrzeby dodajcie przyprawy. Mięso pokrójcie w plastry, podawajcie je z sosem oraz wytypowanymi dodatkami. 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zamiast koncentratu można użyć pomidory.
  2. Zbyt dużo marchwi powoduje to, że sos staje się słodki, zatem uważajcie.
  3. Jeśli zostanie Wam mięso- pozostawcie je w sosie, aby nie wyschło.    
  4. Klarowane masło to ważny składnik przepisu, który ma bardzo duży wpływ na smak dania. Nie pomijajcie go.  
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE