Polecam łatwy sposób jak zrobić ciasto francuskie. Domowe ciasto francuskie według tego przepisu bardzo ładnie listkuje i nie sprawia żadnych problemów podczas jego przygotowywania; z kolei podczas pieczenia, nie ma żadnych niespodzianek, takich jak na przykład- wylewanie się z niego masła. Co również ważne to to, że upieczone ciasto z upływem godzin "nie więdnie", co jest charakterystyczne dla gotowego ciasta francuskiego. Zrobienie ciasta francuskiego napawa pewnymi obawami. Znana powszechnie metoda, nierozerwalnie związana z rozwałkowywaniem kostki masła pomiędzy dwoma warstwami ciasta nie jest zachęca do jego wykonania. Osoby, które pieką i gotują więcej aniżeli przeciętny Kowalski z pewnością będą ukontentowane uproszczonym i niezawodnym przepisem na ciasto francuskie. Nietypowym składnikiem przepisu na ciasto francuskie jest neutralny w smaku ser typu Philadelphia. Na czym polega tajemnicze działanie serka, to już zadanie dla technologa żywności. W smaku ciasta ser jest absolutnie niewyczuwalny, dlatego śmiało można ten przepis używać zarówno do wypieków słodkich oraz słonych.
Aby wykonań ciasto francuskie musicie do przesianej mąki dodać sól. Następnie dodajcie masło pokrojone na kawałeczki oraz serek. Wszystkie te składniki „rozetrzyjcie” widelcem, ale nie wysilajcie się przy tym zbyt bardzo, gdyż struktura ciasta francuskiego, na tym etapie ma mieć posiadać postać grudek, raczej większych aniżeli mniejszych (1). Zbyt mocno utarte ciasto nie będzie listkować. Teraz masę połóżcie na papier do pieczenia (2), uformujcie z masy prostokąt o grubości 2-3 cm (3).
Zróbcie pakuneczek i masę włóżcie do lodówki na 12 godzin (4). Po 12 godzinach musicie oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto w prostokąt (5). Struktura ciasta na tym etapie nie przypomina jeszcze gotowego ciasta francuskiego, widoczne są grudki masła. Ten efekt zniknie podczas kolejnych etapów wałkowania i ciasto zrobi się jednolite. Następnie prostokąt złóżcie na trzy części, tak jak przedstawiają to kolejne wizualizacje (6) (7) (8). Złożone ciasto ponownie musicie spakować w papier do pieczenia i umieścić w lodówce na pół godziny. Po tym czasie musicie znów rozwałkować ciasto, znów je spakować i znów umieścić w lodówce. Te operacje wykonajcie przynajmniej 3 krotnie. Moje ciasto było wałkowane 4 krotnie.
Tak wygląda ciasto po drugim rozwałkowaniu (7) Wałkowanie musicie wykonywać w kierunku zaznaczonym strzałką (8). Tak wygląda ciasto po ostatnim czwartym wałkowaniu, podczas którego rozwałkowałam ciasto do grubości ok. 2 mm (9) W takiej postaci możecie ciasto używać tak, jak macie na to ochotę.
Ciasto z powodzeniem można mrozić (10), nie traci żadnych swoich właściwości. Ciasto nadaje się do wszystkich rodzajów wypieków zarówno słodkich jak i słonych. Oto kilka przykładów (11). Perfekcyjne listkowanie (12)
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję