![]() |
Proponuję bardzo dobry przepis na zapiekane warzywa. Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuję pomidory, cukinię, bakłażany i cebulę. Do wszystkich warzyw dodaję aromatyzowaną czosnkiem i pietruszką bułkę tartą, która po zapieczeniu staje się naprawdę przepyszna. Do środka pomidorów wkładam kilka kaparów, polecam również anchois. Cebulę, najpierw krótko gotuję. Wszystkie warzywa mają praktycznie ten sam pieczenia. Całość stanowi wyśmienitą propozycję na obiad czy na kolację; na bogato proponuję przygotować jeszcze prosty przepis na fasolę z tuńczykiem, możecie również włożyć do piekarnika surową kiełbasę, co uczyniłam tym razem. Przepis, w sensie ilości składników jest intuicyjny. Bardzo polecam zapiekane warzywa, zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
![]() |
![]() |
![]() |
Pomidory przekrójcie na pół, usuńcie szypułki oraz miąższ (1). Cukinię pokrójcie w plastry (2). Obraną z łupin cebulę przekrójcie na pół i włóżcie do osolonego wrzątku. Gotujcie cebulę 5 minut (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie posypki: do tartej bułki dodajcie przeciśnięty przez prasę czosnek (4) oraz natkę pietruszki (5). Do smaku dodajcie sól, pieprz oraz tyle oliwy, aby bułka miała konsystencje mokrego piasku (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Gotowa posypka (7). Składanie dania: na dno blaszki dodajcie oliwę. Ułóżcie wszystkie przygotowane warzywa. Do pomidorów dodajcie kapary (8). Na warzywa dodajcie przygotowaną aromatyzowaną tartą bułkę (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Warzywa muszą się zapiekać przez 30-40 minut lub do momentu kiedy bułka ładnie się zarumieni.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję