W cyklu przepisów technicznych chciałbym zaproponować sposób w jaki można wykonać medaliony z łososia. Ten sposób sprawienia łososia ma bardzo duży potencjał, szczególnie do przygotowania popularnego łososia w postaci steków/ medalionów, zarówno pieczonych oraz smażonych. Poza tym łosoś na talerzu, w postaci medalionu, obwiązanego sznureczkiem, prezentuje się naprawdę bardzo atrakcyjnie. Ten sposób przygotowania medalionów, można zastosować w przypadku innych dużych ryb. Do przygotowania medalionów z łososia będą potrzebne dzwonki łososia, sznurek spożywczy, nożyczki, nóż i pinceta. Zapraszam na instrukcję.
Oto dzwonek łososia zakupiony w sklepie (1), aby móc przygotować medaliony z łososia, musicie usunąć kość kręgosłupa. Tę operację najlepiej wykonać przy pomocy bardzo ostrego noża (2). Wykonajcie nacięcia wzdłuż kości kręgosłupa, po jej prawej, po jej lewej stronie oraz na górze (3).
Wykrojiną kość usuńcie (4) " Skrzydełka" dzwonka ostatecznie znajdą się w środku medalionu, dlatego należy usunąć z nich część skóry. Używamy znów noża. Rozpoczynamy od nacięcia skóry na całej wysokości dzwonka i na długości ok. 4 cm (5) (6).
x |
Przy pomocy noża odkrójcie skórę. Operację musicie powtórzyć na obu "skrzydełkach" dzwonka (7) (8). Ości znajdują się przede wszystkim w wewnętrznej części dzwonka łososia; są one bardzo dobrze wyczuwalne pod palcem. Ości można jednym ruchem ściąć przy pomocy ostrego noża lub każdą po kolei wyciągać przy pomocy pincety (9).
Następnie wystarczy już tylko "Skrzydełka" dzwonka łososia zagiąć do wewnątrz. Przed złożeniem medalionu sprawdźcie, czy ilość odkrojonej skóry jest wystarczająca. Przymiarka przed związaniem medalionu (10). Na koniec przy pomocy sznurka spożywczego ściśle obwiążcie każdy medalion w połowie jego wysokości (11) i odetnijcie końcówki sznurka (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Jeśli medaliony są wysokie, polecam aby obwiązać je sznurkiem dwukrotnie.