![]() |
Lemon curd to oryginalny produkt angielskiej tradycji kulinarnej. Przepis podstawowy na lemon curd składa się z następujących składników: żółtko, cukier, sok owocowy oraz starta skórka z cytrusów. Krem w wersji z dodatkiem masła czyni go lśniącym, z kolei dodatek skrobi na przykład ziemniaczanej lub kukurydzianej powoduje, że krem można skutecznie zagęścić i używać go do przekładania ciast. Popularna jest również wersja lemon curd zrobiona z całych jaj.Tradycyjnie w Anglii lemon crud jest używany do smarowania tostów, bułeczek scones oraz muffinek.
Lemon curd charakteryzuje bardzo intensywny i owocowy aromat, a cytryny to nie jedyny rodzaj owoców z których lemon curd jest wykonywany. Krem można wykonać również z limonki i pomarańczy. Bez problemu i z dobrym rezultatem można również tworzyć kombinacje cytrusów z truskawkami, owocami marakui, mango, borówkami i jeżynami. Aby otrzymać absolutnie gładki i aksamitny krem wystarczy ugotowany krem przefiltrować przez gęste sitko, które zatrzyma drobinki startej skórki z cytrusa oraz malutkie pestki owoców. Zapraszam na szczegóły procedury.
![]() |
![]() |
![]() |
Cytrynę sparzcie dwukrotnie wodą, aby pozbyć się konserwantów, a następnie zetrzyjcie skórkę i wyciśnijcie z cytryn sok (1) (2). Wybijcie jaja, dodajcie do nich całą ilość przygotowanego cukru (3),
![]() |
![]() |
![]() |
pozyskany sok z cytryny wymieszany z mąką oraz startą skórę (4). Składniki rozkłóćcie przy pomocy rózgi. W kąpieli wodnej rozpuście masło, a następnie dodajcie przygotowane składniki (5) (6). Gotujcie krem w kąpieli wodnej tak długo aż stanie się gęsty. Krem często mieszajcie, najlepiej przy pomocy rózgi, aby nie powstały grudki. Ugotowanie kremu zajmie Wam około 15 minut.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję